Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

nazwa

Wykonanie

Las zawsze był dla mnie taką oazą spokoju, gdy chodziłam po lesie zbierać grzyby, fizycznie zawsze się zmęczyłam, ale psychicznie niesamowicie wypoczywałam. Zapach lasu, zapach liści, zapach grzybów, a tych w tym roku wyjątkowo dużo. Ja ze względu na małego członka naszej rodziny do lasu wybrać się nie mogę, ale gdy tylko dostaję grzyby to jestem niesamowicie wdzięczna i cieszę się jak dziecko. Tym razem zapraszam na klasykę – polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Ja podałam je na puree z ziemniaków i selera a dodatkiem były warzywa pieczone w maśle orzechowym. Domownicy podeszli do tego sceptycznie, ale później zajadali się wszystkim ze smakiem. Zuzia wprawdzie nie lubi sosów i zjadła same mięso z puree i warzywami, ale tak też można
Polędwiczki:
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka klarowanego masła
czarny pieprz
sól morska
Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i rozmarynem. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć nań polędwiczki. Smaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmij, a polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry.
Sos kurkowy:
200 g kurek
1 biała cebula
1 starta marchewka
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka mąki
1 łyżka klarowanego masła
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Kurki delikatnie obierz i przepłucz pod dużym strumieniem wody, aby oczyścić je z piasku. Następnie wysusz je na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Smaż kilka minut i wrzuć kurki oraz marchewkę. Całość duś około 10 minut, później wlej śmietanę i gotuj następne 10 minut, często mieszając. Jeśli sos jest mało gęsty, dodaj 1 łyżeczkę mąki rozrobionej z odrobiną wody i energicznie zamieszaj. Sos przypraw solą i pieprzem do smaku.
Pieczone warzywa:
kilka pietruszek
kilka marchewek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżeczki masła orzechowego
½ łyżeczki soli
Marchew i pietruszkę pozbaw natki, delikatnie oskrob. umyj i pokrój w paski. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej oliwę z oliwek, masło orzechowe oraz miód i posól. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Polędwiczki ułóż je na purée i podawaj z sosem kurkowym oraz pieczonymi warzywami.
Smacznego!
Źródło:http://dom-agi.pl/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-kurkowym