ßßß
Polędwiczki:2 łyżeczki suszonego rozmarynu1 łyżka klarowanego masłaczarny pieprzsól morskaPolędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i rozmarynem. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć nań polędwiczki. Smaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmij, a polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry.Sos kurkowy:200 g kurek1 biała cebula1 starta marchewka200 ml śmietany 30%1 łyżeczka mąki1 łyżka klarowanego masłaświeżo mielony czarny pieprzsólKurki delikatnie obierz i przepłucz pod dużym strumieniem wody, aby oczyścić je z piasku. Następnie wysusz je na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Smaż kilka minut i wrzuć kurki oraz marchewkę. Całość duś około 10 minut, później wlej śmietanę i gotuj następne 10 minut, często mieszając. Jeśli sos jest mało gęsty, dodaj 1 łyżeczkę mąki rozrobionej z odrobiną wody i energicznie zamieszaj. Sos przypraw solą i pieprzem do smaku.Pieczone warzywa:kilka pietruszekkilka marchewek1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka miodu2 łyżeczki masła orzechowego½ łyżeczki soliMarchew i pietruszkę pozbaw natki, delikatnie oskrob. umyj i pokrój w paski. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej oliwę z oliwek, masło orzechowe oraz miód i posól. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.Polędwiczki ułóż je na purée i podawaj z sosem kurkowym oraz pieczonymi warzywami.Smacznego!