Wykonanie
Rożki z
ciasta francuskiego, wypełnione słodko-kwaśnym nadzieniem. Smakują idealnie, są delikatne i chrupiące a nadzienie kremowe.Najlepiej smakują wystudzone, chociaż czasem z tym ciężko, więc polecam przygotować od razu z podwójnej porcji 😉
Lukier do wypieków przygotowywałam głównie na
soku z cytryny, jednak tym razem postanowiła na
mleko, wyszedł bardzo fajny, taki delikatny


Składniki: 1 opakowanie
ciasta francuskiego2 małe łodygi
rabarbaru lub 1 większa1 łyżka
cukru150g.
serka mascarpone50g.
białej czekolady1
jajko Lukier:1 łyża
mleka4-5 łyżek
cukru pudru Przygotowanie:
Rabarbar obrać, pokroić w małą kostkę.Na patelni rozpuścić
cukier, dodać
rabarbar, smażyć przez chwilę aż
rabarbar delikatnie zmięknie.Dodać
mascarpone, poczekać do rozpuszczenia się
sera co jakiś czas mieszając.Dołożyć
czekoladę, połączyć składniki.Nadzienie odstawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić w 6 kwadratów.Na każdy ułożyć łyżkę nadzienia.Złożyć na pół, tworząc trójkąt.Brzegi posklejać widelcem.Każde ciasto posmarować rozkłóconym
jajkiem.Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z
mlekiem, polać po wierzchu
ciastka.







Smacznego