Wykonanie
Pyszny deser na zimno. Kremowy z kawałkami chrupiącej
czekolady i
ciastek. Bardzo prosty i szybki do zrobienia - jedyne ograniczenie to czas na zmrożenie.Mąż ogólnie nie lubi kiedy mu coś chrupie gdy reszta się rozpływa w ustach więc myślałam, że będzie mu to przeszkadzało, ale ku mojemu zaskoczeniu w tym akurat deserze mu to pasowało ;)Przepis podpatrzony tutaj, a poniżej znajdują się proporcje i składniki jakich ja użyłam.
Składniki:250 g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremówki (double cream)125 ml
mleka100 g
cukru pudru5-6
ciastek digestive w ciemnej
czekoladzie100 g
mlecznej czekoladyrozpuszczona
czekolada do polania
Czekoladę i
ciastka pokrój w kawałki.
Mascarpone,
śmietanę,
mleko i
cukier puder zmiksuj na gładką masę.
Dodaj
czekoladę i
ciastka, wymieszaj.Przełóż do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Zakryj górę folią. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Przed podaniem wstaw na 30 minut do lodówki. Przełóż na talerz zdejmij folię i polej
czekoladą.