Wykonanie
Masło śliwkowe z
rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie
śliwek. Miałam jeszcze sporo
śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na
masło śliwkowe. Pewnie dziwicie się dlaczego piszę
masło, a nie powidła czy
dżem. Otóż
śliwki smażyłam na
maśle z dodatkiem
trzcinowego cukru i
cynamonu oraz
rabarbaru.
Śliwki były bardzo słodkie więc chciałam
masło śliwkowe lekko skwasić. Akurat wyrósł mi kolejny
rabarbar, więc pomyślałam, że będzie idealnym dodatkiem do smażonych
śliwek.
Masło śliwkowe podobnie jak tradycyjny
dżem śliwkowy czy powidła smażyłam powoli w niskiej temperaturze z aromatycznym
cynamonem i
cukrem trzcinowym aby osiągnąć gęstą miksturę.Dodatek
masła sprawia, że
śliwki naprawdę się smażą. Używając jako nadzienia do ciast
masło śliwkowe nie wycieka jak również się nie pali.Używam
śliwkowego masła jako nadzienie do naleśników,
ciastek, tart i
drożdżowych bułeczek jak również na śniadanie jako smarowidło na
chleb.Uwielbiam dodawać do
owoców korzenne przyprawy. Stosuję często
kardamon,
gałkę muszkatołową i
cynamon.W tym przepisie wykorzystałam
cynamon. Dodałam go sporo, bo lubię ale to oczywiście kwestia smaku. Takie
masło można doprawić również jakimś
alkoholem i też będzie smaczne.
Pewnie zapytacie jakie
śliwki wykorzystałam w przepisie. Otóż natrafiłam,… tak piszę natrafiłam ponieważ w Szwecji trudno kupić dobre
śliwki. Kiedy więc na krótko pojawiają się rodzime
śliwki o dużych fioletowych owocach i żółto zielonym miąższu od razu robię zapasy. Te
śliwki szczególnie nadają się na
dżemy i powidła i jak się okazuje są idealne na
masło.około 1 litrSkładniki:800 g
śliwek, u mnie stanley50 g
masła, niesolonego1 łyżka
cynamonu150 g
cukru trzcinowego100 g
rabarbaruDo przygotowania
masła śliwkowego potrzebna jest żeliwna patelnia lub patelnia o grubym spodzie. Rozpuść
masło z
cukrem i
cynamonem w niskiej temperaturze.
Śliwki wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Dodaj do
masła i smaż prze 2,5 – 3 godziny. Gorące
masło przełóż do słoików, zamknij i odwróć do góry nogami. Tak przyrządzone
masło ze
śliwek można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.Ilość
cukru w tym przepisie zależy od
śliwek. Jeśli są bardzo dojrzałe i słodkie to możecie zmniejszyć ilość
cukru lub zrezygnować z
rabarbaru.