Wykonanie
Już kiedyś chyba
pisałam, że nie przepadam za zupami owocowymi. Ale jeśli jest w domu ktoś, kto uwielbia "owocówki" to niestety ale jest również obowiązek ugotować w sezonie przynajmniej jedną zupę z każdych
owoców. Była już zupa wiśniowa, jagodowa, a teraz przyszła kolej na zupę ze
śliwek. Nie jest problemem ugotować taką zupkę, gdyż robi się to ekspresowo. Dla mnie jest to jednak wyzwanie, bo robię to "na oko", nie próbując zupy. Do tej
pory, na szczęście mi się to udawało i zupy bardzo szybko znikały.
Składniki:40 dag
śliwekłyżka
masła4 łyżki
cukruszczypta
cynamonupół szklanki
śmietanyWypestkowane
śliwki podsmażyć na
maśle z
cukrem i
cynamonem, zalać gorącą
wodą. Całość gotować 15 minut.Gdy
śliwki będą miękkie zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Należy uważać, żeby się nie poparzyć.Postawić ponownie na ogniu, dodać
śmietanę i zagotować. Podawać z
makaronem.Smacznego:)