Wykonanie
Ach jakie one są pyszne. Można je dosłownie wyjadać łyżeczką ze słoika. Powidła - właśnie skończyłam ich produkcję i wyniosłam do piwnicy, aby wytrzymały do zimy.Wrzucam wam przepis na mega szybkie, łatwe i przepyszne powidła, które w zasadzie robią się same. Wystarczy
śliwki wrzucić do naczynia, dodać
cukier i
cynamon i upiec w piekarniku. Koniecznie spróbujcie takiej wersji bo smakuję obłędnie. Ja już zrobiłam kilka porcji bo
powidła śliwkowe uwielbiamy. A wy robicie słoiczki na zimę ???Składniki:- 3 kg
śliwek węgierek- 300
cukru- 2 łyżeczki
cynamonuŚliwki musimy wypestkować i pokroić je na ćwiartki. Przekładamy je do naczynia, dodajemy
cukier i
cynamon i mieszamy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez dwie godziny, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 1-1 , 5 aby uzyskać odpowiednią gęstość powideł.Przez pierwsze dwie godziny pieczenia mieszamy tylko raz - tak po godzinie. I
potem jeszcze ze dwa
razy po dwóch godzinach.Gorący
dżem ja jeszcze rozdrobniłam delikatnie tłuczkiem do
ziemniaków, przełożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiałam do góry dnem na jakieś 20 minut.