Wykonanie
Miałam to szczęście zakosztować
konfitury Doroty z Kuchennych Szaleństw podczas śniadania na warsztatach pierogowych nad jeziorem w Kiekrzu, o których
pisałam jakiś czas temu. Do tego jeszcze pyszna
bułka upieczona tradycyjnymi metodami.... Pyszności. Wczoraj postanowiłam zachować ten smak na dłużej i zrobić choć parę małych słoiczków. Dorota użyła
przyprawy do piernika, której ja akurat nie miałam i dodałam sam
cynamon. Ten smak, nie kupicie tego w sklepie, słodkie
truskawki i kwaśny
rabarbar, jestem na TAK!
Składniki (4 małe słoiki):1 kg
truskawek0,5 kg
rabarbaru2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
cukru trzcinowegocynamon (wedle uznania, ja dałam łyżkę)Myjemy
truskawki, obieramy szypułki i kroimy na mniejsze części. Umyty
rabarbar kroimy na drobne kawałki.
Owoce wrzucamy do garnka i sypiemy
cukier. Wszystko gotujemy mieszając od czasu do czasu, by nie przywarło do dna garnka. Gotujemy aż
rabarbar zmięknie. Dodajemy
cynamon. Gorącą
konfiturą napełniamy umyte i wysuszone słoiki. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem, do ostygnięcia. Można je spasteryzować.Pyszności!