ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą cynamonu. Rewelacyjny smak, dlatego dobrze zatrzymać go w słoiku na dłużej. W moim przypadku "dłużej" to pojęcie względne - słoiczki znikają w niewyjaśnionych okolicznościach, został mi tylko jeden, więc dżem trzeba będzie powtórzyć :)
Składniki (na 4 słoiczki):
600 g truskawek
400 g rabarbaru
1 łyżeczka cynamonu
ok. pół kg cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka pektyny
łyżka soku z cytryny
* ostatnie 3 składniki można zamienić na cukier trzcinowy żelujący (opakowanie 0,5 kg)
Przygotowanie:
Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i wieczka myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 20-30 min.
Truskawki umyć i odszypułkować, rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i dusić do miękkości, następnie zblendować. Dodać łyżeczkę cynamonu i wymieszać.
Wymieszać pektynę z cukrem. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru.
Gorący dżem rozlać do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić/ zamknąć i odstawić do wystygnięcia.
Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku).
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/06/dzem-truskawkowo-rabarbarowy-z-cynamonem.html