Wykonanie
Dżem truskawkowo-
rabarbarowy z nutą
cynamonu. Rewelacyjny smak, dlatego dobrze zatrzymać go w słoiku na dłużej. W moim przypadku "dłużej" to pojęcie względne - słoiczki znikają w niewyjaśnionych okolicznościach, został mi tylko jeden, więc
dżem trzeba będzie powtórzyć :)
Składniki (na 4 słoiczki):600 g
truskawek400 g
rabarbaru1 łyżeczka
cynamonuok. pół kg
cukru trzcinowego nierafinowanego1 łyżeczka pektynyłyżka
soku z cytryny* ostatnie 3 składniki można zamienić na
cukier trzcinowy żelujący (opakowanie 0,5 kg)Przygotowanie:Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i wieczka myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 20-30 min.
Truskawki umyć i odszypułkować,
rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i dusić do miękkości, następnie zblendować. Dodać łyżeczkę
cynamonu i wymieszać.Wymieszać pektynę z
cukrem. Dodać do gotujących się
owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. Następnie dodać
sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli
dżem będzie za kwaśny - dodać więcej
cukru.Gorący
dżem rozlać do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić/ zamknąć i odstawić do wystygnięcia.Zaleca się pasteryzowanie
dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku).