Wykonanie
Jak ja lubię takie jedzonko. Tak już zatęskniłam za wiosną i latem, za tymi
smakami, że zrobiłam pieczonki w piekarniku, mój tato zawsze robi takie pyszności w kociołku. Ale do takich luksusów muszę jeszcze poczekać. Danie jest banalnie proste a tak pyszne. Sami spróbujcie, jestem pewna, że będziecie zachwyceni smakiem. Wystarczy tylko kilka składników i już mamy wspaniały obiad. Zapraszam i życzę smacznego.Składniki:- 2 kg
ziemniaków- 400 g
kiełbasy- 3
czerwone cebule-
sól,
pieprz- łyżka
oleju- łyżka
masłaZiemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Kiełbasę i
cebulę kroimy w kostkę.Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem, układamy warstwę
ziemniaków i posypujemy
solą i
pieprzem, następnie układamy warstwę
kiełbasy i
cebuli. Następnie znowu warstwa
ziemniaków,
sól i
pieprz oraz
cebula i
kiełbasa. Ostatnią warstwą są same
ziemniaki, które również solimy i
pieprzymy i układamy kawałki
masła.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, temperatura 220 stopni, pieczemy przez 30 minut. Następnie naczynie wyciągamy, odkładamy pokrywkę i delikatnie mieszamy. Ponownie zapiekamy jeszcze przez 10 minut, znowu wyciągamy i delikatnie mieszamy.Na koniec pieczemy jeszcze 10 minut, można włączyć funkcję termoobiegu, aby
ziemniaki się ładnie przyrumieniły.Podajemy z ulubioną surówką.