ßßß Cookit - przepis na Pasta z ciecierzycy z czerwoną cebulą

Pasta z ciecierzycy z czerwoną cebulą

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry kochani. No i mamy znowu poniedziałek. Te weekendy tak szybko mijają, zresztą ten czas w tygodniu też szybko leci, ani się obejrzymy a będzie znowu weekend. Czy u was też jest taka zwariowana pogoda, znowu wiało i jeszcze na dodatek lał deszcz, powiem wam, że tęsknię już bardzo za wiosną i słoneczkiem, za spacerami i taką dobrą energią, ta pogoda niezbyt dobrze na mnie wpływa, odczuwam te zmiany ciśnienia i źle na mnie działa taki silny wiatr. Ale jakoś to trzeba przeżyć, jeszcze troszkę.
Spędziłam troszkę czasu w kuchni na gotowaniu, narobiłam kilka obiadów i zamroziłam, a także zrobiłam pyszną pastę z ciecierzycy, bardzo lubimy takie pasty na kanapki. Ja akurat miałam ugotowaną ciecierzycę, ale możecie wykorzystać tą ze słoika lub z puszki. Kilka minut i już macie pyszny dodatek na kanapki. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 czerwone cebule
- sól, pieprz
- łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
- łyżka oleju
Cebulę kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej i cebulę. Dusimy ją do miękkości.
Ciecierzycę wkładamy do miski, dodajemy cebulę, sól, pieprz i płatki drożdżowe. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką pastę.
Wykorzystujemy ją na kanapki, do naleśników, do tortilli. Możemy także ją podać z warzywami.
Pastę przechowujemy w lodówce.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2020/02/pasta-z-ciecierzycy-z-czerwona-cebula.html