Wykonanie
Kolejny pomysł na wykorzystanie
ciecierzycy. Niewiele składników, a kotleciki i tak smakują bardzo dobrze :-)Składniki:1 szklanka
ciecierzycy2 małe
cebule1
marchewkasól,
pieprz,
kminekolej do smażeniaWykonanie:
Ciecierzycę zalewamy
wodą i moczymy przez ok. 12 h (najlepiej zostawić na noc, a rano zabrać się do roboty;-) ). Następnie wymieniamy
wodę i gotujemy
ciecierzycę do miękkości (1-1,5 h). Odcedzamy i czekamy aż przestygnie. W tym czasie drobno siekamy
cebulę,
marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Można od razu dodać
przyprawy. Kiedy już
cebulka się lekko zeszkli, a
marchewka zmięknie przekładamy
ciecierzycę do blendera kielichowego, dodajemy warzywa oraz 50 ml
wody i miksujemy. Masa nie musi być dokładnie zmiksowana. (zamiast blendera kielichowego można użyć ręcznego bądź maszynki do mielenia). Z gotowej masy formujemy kotleciki i smażymy po obu stronach tak długo, aż ładnie się przyrumienią. Podajemy z ulubioną surówką. Z podanych proporcji wyjdzie 7-8 sztuk.
Smacznego!