ßßß
Składniki dla 4 osób :4 grube plastry schabu, dobrej jakościmąka pszenna do obtoczeniaciasto :3-4 strąki świeżego chilli , jeśli nie lubisz ostrości, pomiń2 łyżeczki granulowanego czosnku1 łyżka słodkiej, mielonej papryki1 łyżeczka nasion, mielonej kolendry1 łyżka brązowego cukru1 łyżka soli1 szklanka mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniawoda mineralna, mocno gazowanaolej do smażenia
Mięso rozbij tłuczkiem na niezbyt cienkie plastry. Każdy obtocz mąką. Do miski włóż wszystkie składniki z listy ciasto i wymieszaj, dolewając tyle wody gazowanej żeby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zanurzaj w cieście mięso i wykładaj na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż do czasu aż ciasto porządnie się zrumieni z obu stron kotletów. Wyłóż na chwilę na drewnianą deskę do krojenia i pozwól, żeby mięso odpoczęło minutkę. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Kotlety są niezwykle soczyste i chrupiące 😉 Smacznego !