Wykonanie
Rozgrzewający, sycący gulasz warzywny z
karkówką wieprzową oraz
grzybami leśnymi. Pyszne danie jednogarnkowe.
Składniki: 1 kg.
karkówki3
cebule1 kg.
ziemniaków1 kg.
marchewki0 , 5 kg podgrzybków4
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego1 l. rosołu lub
bulionu2 łyżki
majerankusól,
pieprzsmalec do smażenia
natka pietruszki do posypania Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w kostkę,
cebulę posiekać drobno.W głębokim rondlu/garnku rozgrzać
smalec, usmażyć na rumiano
mięso, dodać
cebulę, zeszklić.Obrane, umyte
ziemniaki pokroić w kostkę,
marchewki w plastry.Do
mięsa dołożyć
ziemniaki oraz
marchewki, smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Grzyby dokładnie umyć, obgotować przez 5 min, dodać do garnka.Wlać rosół lub
bulion, dołożyć
liście laurowe,
ziele angielski oraz
majeranek.Dusić na minimalnym gazie przez kolejne 40 min do miękkości warzyw.Co jakiś czas mieszając.W
między czasie doprawić
sola i
pieprzem.Danie podawać gorące, posypane
natką pietruszkiSmacznego