Wykonanie
Zapachy i smaki najsilniej działają na nasze wspomnienia. Przywołują nam dzieciństwo, dom rodzinny, święta. A czasem zwyczajnie kojarzą się z codziennym obiadem u dziadków. Tak właśnie kojarzy mi się zupa pomidorowa. Z pędzeniem do dziadków, plecakiem rzuconym w kąt, żeby jak najszybciej ją zjeść. Moja babcia robiła domowy
makaron i wtedy zjadałam dwa pełne talerze.
Powiem Wam coś w sekrecie. Moja babcia nadal robi ta zupę i nadal bez problemu mogłabym wsunąć cały garnek. Tyle że z racji diety muszę pożegnać pszenny
makaron. W zamian wrzuciłam ugotowaną
ciecierzycę,
ser halloumi i niezrównaną karmelizowaną
cebulę. Muszę przyznać, że moja wersja zyskała nowy, fantastyczny smak.
Składniki:1litr bulionu/rosołu2 puszki
pomidorów2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy2 duże
cebule czerwonekostka
sera halloumi
sólpieprzolej- u mnie
ryżowyWykonywanie:
Cebule pokrój w półplasterki. Wrzuć na patelnię, dodaj
olej i smaż powoli aż
cebula zmięknie, stanie się szklista i słodka. Podgrzej
bulion wrzuć do niego
pomidory i szklankę
ciecierzycy. Zmiksuj na gęsty krem. Przypraw
solą i
pieprzem. Wrzuć karmelizowaną
cebulę. Podawaj z pozostałą
ciecierzycą i
serem halloumi pokrojonym w kostkę lub plastry.Smacznego!