Wykonanie
Ostatnio odczuwam spore zmęczenie ale wierzę, że jeszcze chwila i będzie lepiej. Tym bardziej, że pogoda nas rozpieszcza. Gdyby nie to, że jesteśmy wszyscy chorzy byłoby super. Opieram się chorobie jak
mogę. Dwa tygodnie temu odwiedziliśmy znajomych, których poznaliśmy w Tajlandii i bardzo za nią zatęskniłam. Wiem, że tam
wrócę.
Póki co pocieszam się i używam
tajskich składników. Wykorzystałam
ryż tajski i papryczki. Wyszło mi naprawdę przyjemne danie:)
Składniki:150 g
ryżu basmati lub parboiled (użyłam tajskiego
ryżu czerwonego)3/4 szklanki ugotowanej
ciecierzycypuszka
tuńczyka w kawałkach4 łyżki pasty z pieczonych warzyw (zamiast pasty można użyć warzyw ugotowanych np.
marchewki i dyni lub
papryki- wszelkie pasty np. paprykowa też się sprawdzą)1 duża
czerwona cebula3 ząbki
czosnkusólpieprzchili w płatkach wedle uznania (lub ok pół papryczki)bulion/rosół
olej do smażenia (użyłam
oleju ryżowego)Wykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na
oliwie. Podsmaż i dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj nieugotowany
ryż i wymieszaj wszystko. Zalej
bulionem. Trudno powiedzieć ile będziesz go potrzebować. Zacznij od niewielkiej ilości i dolewaj go gdy
ryż wchłonie każdą porcję
bulionu. Gotuj aż
ryż zmięknie. Dodaj pastę (lub warzywa) i
tuńczyka. Wymieszaj i smaż chwilę. Przypraw.Smacznego!