Wykonanie
Taka lepsza wersja tego dania – deluxe 😉 Zwykły
ryż zastąpiłam
ryżem do risotto, który należy najpierw przesmażyć na
maśle, co wzbogaca smak. Sok z
pomarańczy nadaje charakteru i zapewnia ładny kolor. Pikanterii dodają
imbir i
kardamon.Składniki
masło, 1 łyżka
ryż do risotto, 100 gświeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy, 200 mlciepła
wodajabłka, 2 szt.sok z połowy
cytrynycukier brązowy, 1-2 łyżki
cynamon, 1/2 łyżeczki
imbir, 1/3 łyżeczki
kardamon, 1/3 łyżeczki
cukier cynamonowy do posypaniaSposób przygotowania
Masło rozpuścić na patelni. Wsypać
ryż i chwilę podsmażać. Następnie zmniejszyć ogień i wlać część soku. Kiedy się zredukuje, stopniowo dolewać sok – później sok należy zastąpić
wodą. Czynność powtarzać do momentu, aż
ryż będzie miękki. Cały proces powinien trwać około 20 minut.W międzyczasie obrać
jabłka i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić
sokiem z cytryny. Kiedy płyny nie będą jeszcze do końca zredukowane,
owoce dodać do
ryżu. Wsypać
brązowy cukier i
przyprawy. Całość wymieszać i dusić jeszcze około 3-5 minut.Przełożyć na talerze, posypać
cukrem cynamonowym.Składniki na 2 porcje.