Wykonanie
Cynamonowy pudding ryżowy z jabłkami świetnie wkomponowuje się w dzisiejszą aurę, bardziej kojarząca się z jesienią, aniżeli wiosną. Pomimo, że ugotowanie deseru zajmuje godzinę, to nie wymaga on dużego nakładu pracy, bo robi się wręcz "sam". Wystarczy wsypać do garnka
ryż,
cukier i
przyprawy, zalać je
mlekiem i gotować, co jakiś czas mieszając. Jednak ostrzegam, ze lepiej do
puddingu zaglądać częściej niż rzadziej, bo jest go dość łatwo przypiec, a szorowanie garnka nie jest zbyt przyjemne;)
Składniki n 5 porcji:
pudding:100g
ryżu jaśminowego lub arborio1l
mleka2 łyżki
brązowego cukrułyżeczka
cynamonupół łyżeczki
imbirupowidło
jabłkowe:4
jabłka2 łyżki
cukru brązowego1/4 szklanki
wodypudding:Do garnka wsypujemy
ryż,
cukier i
przyprawy. Zalewamy
mlekiem.
Ryż gotujemy przez godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy
pudding będzie gotowy, przekładamy go do pięciu pucharków lub dużych szklanek.powidło
jabłkowe:
Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.
Owoce kroimy na plastry i wrzucamy do garnka. Dosypujemy do nich
cukier i wlewamy około 1/4 szklanki
wody. Gotujemy je, co jakiś czas mieszając, tak długo aż się rozpadną. Jeśli trafiliście na bardzo twardą, nie dająca się łatwo rozgotować odmianę
jabłek, to możecie po około 15 -20 minutach je zblendować.Gotowe
jabłka nakładamy na
pudding w pucharkach.Podajemy od razu lub po schłodzeniu.Smacznego:)