Wykonanie
Składniki:*na ciasto:- 250g
mąki pszennej- 125g
masła- szczypta
soli- 3-4 łyżki
wody- 2 krople
aromatu pomarańczowego*na nadzienie- 3
jabłka- 1/2 łyżeczki
cynamonu- sok z 1/2
cytryny-
brązowy cukier do smaku*na kruszonkę-75g
masła- 75g
mąki pszennej- 75g
brązowego cukru- 1 łyżeczka startej skórki z
pomarańczySposób przygotowania:1. Ciasto przygotowujemy zaczynając od zmieszania
mąki z
solą, następnie dodajemy
masło,aromat. Ciasto ugniatamy, stopniowo dodajemy
wodę, formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalki na 15 min. Później ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę wysmarowaną
masłem, spód dziurkujemy widelcem, całość wkładamy do lodówki na następne 15 min. Następnie podpiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 200 stopniach.2.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy sok,
cynamon, wstawiamy na palnik, smażymy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy
cukier do smaku, smażymy aż powstanie gęsty mus, studzimy.3. Na końcu robimy kruszonkę, w misce mieszamy
mąkę,
masło, skórkę i
cukier.4. Na podpieczony spód wykładamy
mus jabłkowy, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach (kruszonka powinna być rumiana i lekko twarda).