ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- szczypta soli
- 3-4 łyżki wody
- 2 krople aromatu pomarańczowego
*na nadzienie
- 3 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- brązowy cukier do smaku
*na kruszonkę
-75g masła
- 75g mąki pszennej
- 75g brązowego cukru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto przygotowujemy zaczynając od zmieszania mąki z solą, następnie dodajemy masło,aromat. Ciasto ugniatamy, stopniowo dodajemy wodę, formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalki na 15 min. Później ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę wysmarowaną masłem, spód dziurkujemy widelcem, całość wkładamy do lodówki na następne 15 min. Następnie podpiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 200 stopniach.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy sok, cynamon, wstawiamy na palnik, smażymy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy cukier do smaku, smażymy aż powstanie gęsty mus, studzimy.
3. Na końcu robimy kruszonkę, w misce mieszamy mąkę, masło, skórkę i cukier.
4. Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach (kruszonka powinna być rumiana i lekko twarda).
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/03/tarta-jabkowa.html