Wykonanie
Gołąbki bez zawijania to dość pracochłonny przepis, jednak warty uwagi, bo przepyszny! Z poniższych składników wyjdzie nam około 14 sporych pulpecików, także obiad na dwa dni dla 3-4 osobowej rodzinki 😉 Gołąbków bez zawijania próbowałam pierwszy raz u babci i od razu mi zasmakowały i zapisałam je na mojej liście do zrobienia. Nie wzięłam przepisu, ponieważ sama chciałam poeksperymentować ze smakiem i doprawić je wedle moich kubków
smakowych. Postawiłam na mocno
pomidorowy sos, do którego przygotowania użyłam dwóch puszek
pomidorów, aromatycznego
bulionu oraz kilku przypraw. Zastanawiałam się także czy przygotować gołąbki pieczone czy duszone i postawiłam na tą drugą wersję, aby były one bardziej soczyste. Gołąbki bez zawijania wyszły pulchniutkie i mięciutkie, idealne!
Sosu pomidorowego niczym nie zabielałam, także ma intensywny smak
pomidorów. Zapraszam po przepis! Smacznego 🙂Zobacz też:Kotlety mielone – smaczne, sprawdzonePolędwiczka duszona w sosie własnymKluski śląskie – jak zrobić?Kotleciki z
mięsa z rosołu i
ryżuKotlety
schabowe według
Magdy GesslerPorcji: 14 Czas gotowania: 2-3 godzinySkładnikiPULPECIKI130 g surowego
ryżu500 g
białej kapustyśrednia
cebulaząbek
czosnku500 g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2
jajkapół szklanki
bułki tartej2 łyżeczki
słodkiej paprykipół łyżeczki
soliszczypta
pieprzuSOS800 ml
bulionu2 puszki krojonych
pomidorówśrednia
cebulapół łyżeczki
pieprzułyżeczka
majerankułyżeczka
ziół prowansalskichpół łyżeczki
chilipieprz i
sól do smaku2 ziarna
ziela angielskiegoliść laurowyDODATKOWO
mąka do obtoczenia pulpecików
olej do smażenia
zielenina do podaniaPrzepis1Na początku przygotowujemy sos. Podgrzewamy
bulion i dodajemy dwie puszki krojonych
pomidorów. Dodajemy posiekaną
cebulę, pół łyżeczki
pieprzu, łyżeczkę
majeranku, łyżeczkę
ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki
chili. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Całość blendujemy i doprawiamy
solą oraz
pieprzem w razie potrzeby.2
Ryż gotujemy 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kapustę siekamy bardzo drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i
czosnek siekamy bardzo drobno i podsmażamy na złoto na małej ilości
oleju. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce.3Następnie do miski dodajemy
mięso mielone, 2
jajka, pół szklanki
bułki tartej, 2 łyżeczki
słodkiej papryki, pół łyżeczki
soli i szczyptę
pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy, do momentu, aż masa będzie gładka. Następnie formujemy pulpeciki wielkości środka dłoni. Pulpeciki obtaczamy w
mące i smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu układamy w płaskim szerokim garnku – jak na zdjęciu.4Pulpety umieszczone w garnku zalewamy
sosem pomidorowym, dodajemy 2 ziarna
ziela angielskiego i
liść laurowy. Przykrywamy i gotujemy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając pulpeciki, które nie są zakryte. Podajemy z
ziemniakami, posypane świeżą
natką pietruszki lub
koperkiem. Smacznego!