Wykonanie
Fantastyczne, bogate,
makowe ciasto ucierane. Nie jest najzwyklejsze: to dużo różnych składników, niewielka forma, ale mistrzostwo smaku! Zniknęło jeszcze ciepłe, a w domu, w którym się dużo piecze, nie zdarza się to często ;). Idealne ciasto do filiżanki
herbaty, na przedświąteczną rozgrzewkę.Składniki:55 g
masła30 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego100 g drobnego
cukru do wypieków100 g jasnego
brązowego cukru (miałkiego)3 duże
jajkaświeżo otarta skórka z 1
pomarańczy120 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia65 g
maku30 g
wiórków kokosowych2/3 szklanki kwaśnej
śmietany 18%3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło,
olej i oba
cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z
pomarańczy i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do misy miksera przesiać
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia, dodać
mak,
wiórki kokosowe, kwaśną
śmietanę, sok z
pomarańczy a następnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę keksówkę o wymiarach górnych 13 x 23 cm i dolnych 10 x 20 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć dodatkowym
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Pretty. Simple. Sweet.