ßßß
Fantastyczne, bogate, makowe ciasto ucierane. Nie jest najzwyklejsze: to dużo różnych składników, niewielka forma, ale mistrzostwo smaku! Zniknęło jeszcze ciepłe, a w domu, w którym się dużo piecze, nie zdarza się to często ;). Idealne ciasto do filiżanki herbaty, na przedświąteczną rozgrzewkę.Składniki:55 g masła30 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego100 g drobnego cukru do wypieków100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego)3 duże jajkaświeżo otarta skórka z 1 pomarańczy120 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia65 g maku30 g wiórków kokosowych2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło, olej i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do misy miksera przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać mak, wiórki kokosowe, kwaśną śmietanę, sok z pomarańczy a następnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę keksówkę o wymiarach górnych 13 x 23 cm i dolnych 10 x 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć dodatkowym cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Pretty. Simple. Sweet.