Wykonanie
Miałam w planach pokazać Wam więcej nowych przepisów na Wielkanoc w tym roku, ale przygotowywanie większości potraw mam w planach w Wielką Sobotę. W planach mam jeszcze m.in. zielone terriny, ale je przedstawię najwcześniej w Poniedziałek Wielkanocny. Mam jeszcze mnóstwo pracy w kuchni i domu 😉 Dziś prezentuję Wam bardzo fajny przepis na
ciasteczka marchewkowe, oczywiście najlepiej jak posiadacie foremki do wykrawania
ciasteczek w formie
marchewek, ale jeśli nie, to możecie je przecież zrobić w dowolnym kształcie. Korzystałam z przepisu z
Mienta blog . Robiłam już je w ubiegłym roku, ale nie do końca byłam zadowolona z rezultatu, bo
ciasteczka wyszły nieco zbyt wilgotne, nie odcisnęłam
marchwi… W tym roku nie tylko odcisnęłam porządnie
marchew, ale nieco zmodyfikowałam też przepis, bo dałam mniej
marchewki i w ogóle zrezygnowałam z
soku pomarańczowego.
Składniki:275 g
mąki pszennej tortowej + do podsypywania1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
masła100 g drobno startej
marchwi (1 duża
marchew)
jajko50 g
cukru brązowegoskórka starta z jednej
pomarańcz y1.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć z niej sok. Otrzeć skórkę z
pomarańczy.2.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane
masło oraz
cukier, zacząć wyrabiać ciasto.3. Dodać do ciasta
jajko, skórkę z
pomarańczy oraz
marchew. Wyrobić do uzyskania elastycznej konsystencji.4. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć albo na noc do lodówki, albo na ok. 15 minut do zamrażarki.5. Wyjąć ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkowywać do grubości ok. 4 mm najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, podsypując
mąką, bo ciasto jest dość wilgotne i może się przyklejać. Wycinać
ciasteczka. Z podanej ilości ciasta wyszło mi 40
marchewek, 3 blachy.
6. Piec ok. 18 minut w temperaturze 180° C na środkowej półce piekarnika.Przepis dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki.