ßßß Cookit - przepis na Tort Orzechowe Latte

Tort Orzechowe Latte

nazwa

Wykonanie

Tort orzechowo - kawowy z kremem czekoladowo - orzechowym i pianką z bitej śmietany. Wspaniały i prosty do wykonania. Wyraźny smak orzechów laskowych i kawy - dla osób, które przepadają za takimi połączeniami. Nie bez kozery nazwa tortu to "Orzechowe Late" :-). Dostojny, skromny, elegancki - to smak ma grać tutaj pierwsze skrzypce. Na uroczystości rodzinne lub święta, będzie doskonałym uwieńczeniem każdego poczęstunku.
Składniki na ciasto:
100 g masła
100 g orzechów laskowych, bez skórki
300 g jasnego brązowego cukru
90 ml (6 łyżek) mleka
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy w proszku
6 dużych jajek
175 g mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Wystudzić i bardzo drobno posiekać lub zmiksować w malakserze. Orzechy powinny być drobno posiekane, ale nie mogą być zmielone.
W małym garnuszku umieścić masło, mleko i kawę. Delikatnie podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się masła. Lekko przestudzić, mieszanka może pozostać letnia.
Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Dodać letnią mieszankę z masłem, mlekiem i kawą (wlewając ją po bokach misy), miksując cały czas nie zmieniając mieszadła.
Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę i skrobię, w dwóch turach, mieszając delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać posiekane orzechy laskowe i delikatnie wymieszać.
Dwie formy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (oryginalnie była tortownica 20 cm, takiej też można użyć, ale tort będzie bardzo wysoki). Pomiędzy nie rozdzielić ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto nie urośnie ponad to, co włożyliśmy do formy (przez zawartość tłuszczu). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Oba ciasta przekroić na pół by otrzymać w sumie 4 blaty tortu.
Do nasączenia:
30 ml likieru kawowego
50 ml zaparzonej kawy
20 ml wody
Wymieszać.
Krem orzechowo - kawowy z nutellą:
400 g mascarpone, schłodzonego
300 g kremu orzechowego-czekoladowego typu nutella*
1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku
Mascarpone, krem orzechowo - czekoladowy i kawę ubić razem (krótko mikserem lub drewniana łyżką) do otrzymania kremu.
Wierzch śmietankowy:
150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku wymieszanej z 1 łyżeczką wrzątku, wystudzona
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Odłożyć 2 łyżki bitej śmietany, do reszty dodać kawę i wymieszać.
Ponadto:
50 g orzechów laskowych, bez skórki
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Wystudzić i bardzo drobno posiekać lub zmiksować w malakserze. Orzechy powinny być drobno posiekane, ale nie mogą być zmielone.
Wykonanie
Krem podzielić na 4 części. Blaty tortu układać na sobie na paterze, nasączając je i przekładając kremem czekoladowo - orzechowym z nutellą. Ostatnią częścią kremu posmarować wierzch i boki tortu. Boki tortu ozdobić posiekanymi orzechami laskowymi, przyklejając je do kremu. Na wierzch tortu wyłożyć kawową bitą śmietanę i ją rozprowadzić, następnie na środek wyłożyć odłożone 2 łyżki bitej śmietany i rozprowadzić. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.
* Można użyć domowego kremu czekoladowo - orzechowego .
Smacznego :-).
Źródło przepisu - BBCGoodFood, przepis lekko zmodyfikowany.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/tort-orzechowe-latte