Wykonanie
Tort
orzechowo -
kawowy z
kremem czekoladowo -
orzechowym i pianką z
bitej śmietany. Wspaniały i prosty do wykonania. Wyraźny smak
orzechów laskowych i
kawy - dla osób, które przepadają za takimi połączeniami. Nie bez kozery nazwa
tortu to "
Orzechowe Late" :-). Dostojny, skromny, elegancki - to smak ma grać tutaj pierwsze skrzypce. Na uroczystości rodzinne lub święta, będzie doskonałym uwieńczeniem każdego poczęstunku.Składniki na ciasto:100 g
masła100 g
orzechów laskowych, bez skórki300 g jasnego
brązowego cukru90 ml (6 łyżek)
mleka1 łyżeczka
rozpuszczalnej kawy w proszku6 dużych
jajek175 g
mąki pszennej2 łyżki
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Wystudzić i bardzo drobno posiekać lub zmiksować w malakserze.
Orzechy powinny być drobno posiekane, ale nie mogą być zmielone.W małym garnuszku umieścić
masło,
mleko i
kawę. Delikatnie podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się
masła. Lekko przestudzić, mieszanka może pozostać letnia.Do misy miksera wbić
jajka i wsypać
cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z
białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet
potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Dodać letnią mieszankę z
masłem,
mlekiem i
kawą (wlewając ją po bokach misy), miksując cały czas nie zmieniając mieszadła.Bezpośrednio do mieszanki przesiać
mąkę i
skrobię, w dwóch turach, mieszając delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać posiekane
orzechy laskowe i delikatnie wymieszać.Dwie formy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (oryginalnie była tortownica 20 cm, takiej też można użyć, ale tort będzie bardzo wysoki). Pomiędzy nie rozdzielić ciasto.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto nie urośnie ponad to, co włożyliśmy do formy (przez zawartość tłuszczu). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Oba ciasta przekroić na pół by otrzymać w
sumie 4 blaty
tortu.Do nasączenia:30 ml
likieru kawowego50 ml zaparzonej
kawy20 ml
wodyWymieszać.Krem
orzechowo -
kawowy z nutellą:400 g
mascarpone, schłodzonego300 g kremu
orzechowego-
czekoladowego typu nutella*1 łyżka
rozpuszczalnej kawy w proszku
Mascarpone, krem
orzechowo -
czekoladowy i
kawę ubić razem (krótko mikserem lub drewniana łyżką) do otrzymania kremu.Wierzch
śmietankowy:150 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
rozpuszczalnej kawy w proszku wymieszanej z 1 łyżeczką wrzątku, wystudzona
Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Odłożyć 2 łyżki
bitej śmietany, do reszty dodać
kawę i wymieszać.Ponadto:50 g
orzechów laskowych, bez skórki
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Wystudzić i bardzo drobno posiekać lub zmiksować w malakserze.
Orzechy powinny być drobno posiekane, ale nie mogą być zmielone.WykonanieKrem podzielić na 4 części. Blaty
tortu układać na sobie na paterze, nasączając je i przekładając
kremem czekoladowo -
orzechowym z nutellą. Ostatnią częścią kremu posmarować wierzch i boki
tortu. Boki
tortu ozdobić posiekanymi
orzechami laskowymi, przyklejając je do kremu. Na wierzch
tortu wyłożyć
kawową bitą śmietanę i ją rozprowadzić, następnie na środek wyłożyć odłożone 2 łyżki
bitej śmietany i rozprowadzić. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.* Można użyć domowego
kremu czekoladowo -
orzechowego .Smacznego :-).
Źródło przepisu - BBCGoodFood, przepis lekko zmodyfikowany.