ßßß
Czekoladowy tort z orzechami włoskimi, powidłami śliwkowymi, dobrze nasączony! Znakomity zimowy tort. Dominującym smakiem jest czekolada, ale dodatek orzechów włoskich i ciemnego rumu dodaje mu wyjątkowego charakteru. Tort dobrze znosi temperaturę pokojową, nawet przez kilka godzin, wtedy też krem jest bardziej miękki, a całość smakuje nawet lepiej niż prosto z lodówki. Polecam!Składniki na blaty czekoladowo - orzechowe:8 dużych jajek300 g jasnego brązowego (i miałkiego) cukru200 g orzechów włoskich75 g mąki pszennej30 g kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać lub zmiksować w malakserze. Orzechy powinny być drobno posiekane, ale nie mogą być zmielone.Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania kremowej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.Bezpośrednio do mieszanki jajecznej przesiać mąkę pszenną i kakao, w dwóch turach, mieszając delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.Dwie formy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Oba ciasta przekroić na pół by otrzymać w sumie 4 blaty tortu.Składniki na krem czekoladowy:250 g masła250 g cukru pudru2 łyżki (30 ml) ciemnego rumu40 g kakao100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady2 łyżki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej /masło (82% tłuszczu) powinno być na tyle miękkie, że można w nie bez oporu włożyć palec/.Mleczną i gorzką czekoladę połamać lub posiekać i roztopić w kąpieli wodnej lub miikrofali. Przeczytaj, jak zrobić to prawidłowo - link . Lekko przestudzić, ale może pozostać ciepła.W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do utrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ciemny rum i kontynuować ucieranie. Bezpośrednio do masy maślanej przesiać kakao i utrzeć, do połączenia. Dodać roztopioną czekoladę, w dwóch turach i utrzeć, do połączenia. Na sam koniec wlać mleko i utrzeć.Krem jest gotowy do przekładania.Nasączenie:75 ml ciemnego rumu75 ml wodyWymieszać.Ponadto:170 g powideł śliwkowych, do przełożenia100 - 120 g orzechów włoskich, drobno posiekanych w malakserze (lub ręcznie, nożem) do obsypania boków tortukilka połówek orzechów włoskich, do dekoracji wierzchuWykonanieKrem podzielić na 3 części (dwie części na przełożenie a trzecia na posmarowanie boku i wierzchu tortu). Na paterze położyć pierwszy blat tortu i nasączyć go częścią ponczu. Posmarować jedną częścią kremu. Na krem wyłożyć drugi blat ciasta, nasączyć go częścią ponczu i posmarować powidłami śliwkowymi. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, nasączyć go częścią ponczu i posmarować drugą częścią kremu. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Ostatnią częścią kremu posmarować wierzch i boki tortu. Boki tortu ozdobić posiekanymi orzechami włoskimi przyklejając je do kremu. Wierzch udekorować orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.Smacznego :-).