Wykonanie
Czekoladowy tort z
orzechami włoskimi, powidłami śliwkowymi, dobrze nasączony! Znakomity zimowy tort. Dominującym smakiem jest
czekolada, ale dodatek
orzechów włoskich i ciemnego
rumu dodaje mu wyjątkowego charakteru. Tort dobrze znosi temperaturę pokojową, nawet przez kilka godzin, wtedy też krem jest bardziej miękki, a całość smakuje nawet lepiej niż prosto z lodówki. Polecam!Składniki na blaty
czekoladowo -
orzechowe:8 dużych
jajek300 g jasnego brązowego (i miałkiego)
cukru200 g
orzechów włoskich75 g
mąki pszennej30 g
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać lub zmiksować w malakserze.
Orzechy powinny być drobno posiekane, ale nie mogą być zmielone.Do misy miksera wbić
jajka i wsypać
cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z
białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania kremowej, puszystej masy, która nawet
potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.Bezpośrednio do mieszanki jajecznej przesiać
mąkę pszenną i
kakao, w dwóch turach, mieszając delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać posiekane
orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.Dwie formy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Oba ciasta przekroić na pół by otrzymać w
sumie 4 blaty
tortu.Składniki na
krem czekoladowy:250 g
masła250 g
cukru pudru2 łyżki (30 ml) ciemnego
rumu40 g
kakao100 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady2 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej /masło (82% tłuszczu) powinno być na tyle miękkie, że można w nie bez
oporu włożyć palec/.
Mleczną i
gorzką czekoladę połamać lub posiekać i roztopić w kąpieli
wodnej lub miikrofali. Przeczytaj, jak zrobić to prawidłowo - link . Lekko przestudzić, ale może pozostać ciepła.W misie miksera umieścić
masło i
cukier puder. Utrzeć do utrzymania bardzo jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać ciemny
rum i kontynuować ucieranie. Bezpośrednio do masy
maślanej przesiać
kakao i utrzeć, do połączenia. Dodać roztopioną
czekoladę, w dwóch turach i utrzeć, do połączenia. Na sam koniec wlać
mleko i utrzeć.Krem jest gotowy do przekładania.Nasączenie:75 ml ciemnego
rumu75 ml
wodyWymieszać.Ponadto:170 g
powideł śliwkowych, do przełożenia100 - 120 g
orzechów włoskich, drobno posiekanych w malakserze (lub ręcznie, nożem) do obsypania
boków tortukilka połówek
orzechów włoskich, do dekoracji wierzchuWykonanieKrem podzielić na 3 części (dwie części na przełożenie a trzecia na posmarowanie
boku i wierzchu
tortu). Na paterze położyć pierwszy blat
tortu i nasączyć go częścią ponczu. Posmarować jedną częścią kremu. Na krem wyłożyć drugi blat ciasta, nasączyć go częścią ponczu i posmarować powidłami śliwkowymi. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, nasączyć go częścią ponczu i posmarować drugą częścią kremu. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Ostatnią częścią kremu posmarować wierzch i boki
tortu. Boki
tortu ozdobić posiekanymi
orzechami włoskimi przyklejając je do kremu. Wierzch udekorować
orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.Smacznego :-).