ßßß
To ciasto to podwójna dawka kakao. Nie jest słodkie, a wręcz można powiedzieć, że gorzkawe przez jego ilość. Mi to całkowicie odpowiada, bo potrzebowałam energetycznego kopa. Mój mąż nie był jednak zadowolony bo nie należy do zwolenników gorzkiej czekolady. Cóż...jego strata, więcej dla mnie:)Składniki: (blaszka 23*28cm)ciasto:1 szklanka wody1 szklanka mąki125 g margaryny4 jajka2 łyżki kakaoMargarynę, kakao, wodę i mąkę zagotować, mieszając pałką, aż ciasto będzie jednolitą pulpą. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wmiksować kolejno jajka. Podzielić ciasto na połowę, każdą rozsmarować na papierze do pieczenia i piec około 25 minut w 220*C.krem:1 litr mleka2 budynie czekoladowe1 łyżka mąki pszennej2 łyżki mąki kukurydzianej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao5 łyżek cukru200 g masła lub margaryny100 g posiekanej gorzkiej czekoladygarść posiekanych orzechów włoskich2 łyżki rumuMąki,kakao, cukier i budynie rozrobić w szklance mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę i ugotować budyń. Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z budyniem, dodać rum, czekoladę i orzechy. Jeden blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim blatem ciasta, posypać cukrem pudrem, schłodzić.