Wykonanie
To ciasto to podwójna dawka
kakao. Nie jest słodkie, a wręcz można powiedzieć, że gorzkawe przez jego ilość. Mi to całkowicie odpowiada, bo potrzebowałam energetycznego
kopa. Mój mąż nie był jednak zadowolony bo nie należy do zwolenników
gorzkiej czekolady. Cóż...jego strata, więcej dla mnie:)Składniki: (blaszka 23*28cm)ciasto:1 szklanka
wody1 szklanka
mąki125 g
margaryny4
jajka2 łyżki
kakaoMargarynę,
kakao,
wodę i
mąkę zagotować, mieszając pałką, aż ciasto będzie jednolitą pulpą. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wmiksować kolejno
jajka. Podzielić ciasto na połowę, każdą rozsmarować na papierze do pieczenia i piec około 25 minut w 220*C.krem:1 litr
mleka2 budynie
czekoladowe1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
mąki kukurydzianej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao5 łyżek
cukru200 g
masła lub
margaryny100 g posiekanej
gorzkiej czekoladygarść posiekanych
orzechów włoskich2 łyżki
rumuMąki,
kakao,
cukier i budynie rozrobić w szklance
mleka, resztę zagotować. Na gotujące się
mleko wlać mieszankę i ugotować
budyń. Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie
masło utrzeć z
budyniem, dodać
rum,
czekoladę i
orzechy. Jeden blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim blatem ciasta, posypać
cukrem pudrem, schłodzić.