ßßß Cookit - przepis na ptysiowe ciasto czekoladowe

ptysiowe ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

To ciasto to podwójna dawka kakao. Nie jest słodkie, a wręcz można powiedzieć, że gorzkawe przez jego ilość. Mi to całkowicie odpowiada, bo potrzebowałam energetycznego kopa. Mój mąż nie był jednak zadowolony bo nie należy do zwolenników gorzkiej czekolady. Cóż...jego strata, więcej dla mnie:)
Składniki: (blaszka 23*28cm)
ciasto:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
125 g margaryny
4 jajka
2 łyżki kakao
Margarynę, kakao, wodę i mąkę zagotować, mieszając pałką, aż ciasto będzie jednolitą pulpą. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wmiksować kolejno jajka. Podzielić ciasto na połowę, każdą rozsmarować na papierze do pieczenia i piec około 25 minut w 220*C.
krem:
1 litr mleka
2 budynie czekoladowe
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
200 g masła lub margaryny
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki rumu
Mąki,kakao, cukier i budynie rozrobić w szklance mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę i ugotować budyń. Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z budyniem, dodać rum, czekoladę i orzechy. Jeden blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim blatem ciasta, posypać cukrem pudrem, schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/02/ptysiowe-ciasto-czekoladowe.html