Kotlety mielone z mięsa gotowanego

nazwa

Wykonanie

To przepis na poniedziałek dla tych którzy jutro będą mieć rosół...
Moja rodzina lubi rosół z mięs mieszanych.
Kiedy nie dajemy rady zjeść ich po ugotowaniu zupy, kombinuję co zrobić by wszystkim smakowało w nowej postaci :)
Tym razem to są kotleciki :)
Składniki :
ok.350 g gotowanego mięsa z rosołu, u mnie była to wołowina, mięso z perliczki i indyka
2 małe cebule
2 jajka
sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kilka kropel maggi
3-4 łyżki wody
ok.2 płaskie łyżki sosu pieczarkowego w proszku
olej do smażenia, bułka tarta
Przygotowanie:
Z wystudzonego mięsa wybrać kości, pozbyć się skór, zmielić
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju
Mielone mięso jest raczej suche, dlatego dodałam do niego letnią wodę w której wymieszałam 2 łyżki sosu pieczarkowego z torebki
Dodać jajka, cebulę oraz sól, pieprz, paprykę, maggi- wymieszać dokładnie
Z masy mięsnej formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano.
Smakują na ciepło i zimno.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/03/kotlety-mielone-z-miesa-gotowanego.html