Krajanka tortowa Pinokio

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj świętujemy w Szwecji Midsommar. Jest to jedno z najpopularniejszych świąt celebrujących lato. Co prawda szwedzkie lato nie zawsze dopisuje ale nie przeszkadza to świętować z pełną parą. Co jedzą Szwedzi na Midsommar? Powiem krótko, młode ziemniaki i truskawki . Nie ma nic lepszego o tej porze jak soczyste i słodkie truskawki i aromatyczne ziemniaki ugotowane ze skórką, obficie posypane koprem.
Tak nakazuje tradycja ale obok rodzimych dań znajdują się również dania z innych stron świata. Jakby nie było w Szwecji mieszka niemało emigrantów, do których i ja należę i wszyscy świętujemy razem. Każdy skrawek trawnika w parku jest zajęty przez entuzjastów Midsommar, zabaw na świeżym powietrzu, zapalonych grillowiczów. W tym roku pogoda dopisała w większej części Szwecji. Cieszymy się słońcem i ciepłem w Göteborgu i Sztokholmie.
Midsommar krajanka Pinokio to bardzo popularne ciasto tortowe z owocami. Jest to biszkopt pieczony z bezą, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Uwielbiam Midsommar krajankę Pinokio. Piekę to ciasto często i nie tylko na Midsommar! Biszkopt jest puszysty, bez krucha, słodkie truskawki, bita śmietana o smaku amaretto… Co tu dużo pisać, łatwa Midsommar krajanka pinokio…Nikt z moich szwedzkich znajomych nie mógł mi wyjaśnić dlaczego to ciasto nazywa się Pinokio. Może dlatego, że ciasto zamiast okrągłe jest podłużne… Tak czy inaczej Pinokio czy nie polecam przepis poniżej.
12 porcji
Składniki:
Spód do ciasta
5 żółtek
100 g masła, miękkiego
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
135 g pszennej mąki
50 ml mleka
2 łyżki migdałowych płatków do posypania
Beza
5 białek
240 g cukru
Nadzienie
300 g świeżych truskawek
500 ml śmietanki kremówki
100 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru amaretto
Zacznij od spodu. Nastaw piekarnik na 160ºC. Zmiksuj miękkie masło z cukrem. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wymieszaj suche składniki i dodawaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Blaszkę z piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie ciasto.
Następnie ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Po dokładnym ubiciu beza powinna być lśniąca i aksamitna. Rozsmaruj bezę po cieście, posyp migdałowymi płatkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij i ostudź. Przekrój ciasto na pół i delikatnie oderwij od papieru.
Umieść pierwszy placek na desce lub półmisku bezą do góry. Ubij śmietanę z mascarpone, cukrem i likierem. Posmaruj częścią śmietany pierwszy placek. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i przykryj drugim plackiem , bezą do góry. Rękaw cukierniczy napełnij resztą śmietany i wyciśnij rozetki. Między rozetki powciskaj truskawki. Gotowe ciasto włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokrój na 12 kwadratów. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/midsommar-krajanka-pinokio-przepis