ßßß Cookit - przepis na Lody z mascarpone

Lody z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, najlepsze lody z dodatkiem serka mascarpone. Mocno kremowe, pyszne, naturalne, domowe. Niezastąpione do lodów z kawą - porcji lodów utopionej w espresso, czyli włoskiego deseru tzw. affogato.
Składniki na około 1 litr lodów:
1 szklanka (250 ml) mleka (3,2%)
150 g cukru
duża szczypta soli
5 dużych żółtek
500 g serka mascarpone
Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć (trzepaczkami miksera do ubijania białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego mleka, zmiksować.
Mleko z żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (zgęstnieje). Szybko zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył. Odstawić na 5 minut, następnie dodać sól, serek mascarpone i wymieszać do połączenia np. rózgą kuchenną. Mieszankę przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez noc.
Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Ukręcone lody przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
Affogato - kawa (espresso) z lodami:
1 porcja mocnego espresso
1 - 2 gałki lodów np. waniliowych lub najlepiej: z mascarpone
W filiżance umieścić gałkę lodów. Zalać gorącą kawą i natychmiast podawać.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "The perfect scoop" David Lebovitz.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/lody-z-mascarpone