Wykonanie

Wspaniałe, najlepsze
lody z dodatkiem
serka mascarpone. Mocno kremowe, pyszne, naturalne, domowe. Niezastąpione do
lodów z
kawą - porcji
lodów utopionej w
espresso, czyli włoskiego deseru tzw. affogato.Składniki na około 1 litr
lodów:1 szklanka (250 ml)
mleka (3,2%)150 g
cukruduża szczypta
soli5 dużych
żółtek500 g
serka mascarponeDo garnuszka z grubszym dnem wlać
mleko. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie, zanim
mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Utrzeć (trzepaczkami miksera do ubijania
białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel
mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego
mleka, zmiksować.
Mleko z
żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym
mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (zgęstnieje). Szybko zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył. Odstawić na 5 minut, następnie dodać
sól,
serek mascarpone i wymieszać do połączenia np. rózgą kuchenną. Mieszankę przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez noc.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Ukręcone
lody przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste. Zamrozić.Affogato -
kawa (
espresso) z
lodami:1 porcja mocnego
espresso1 - 2 gałki
lodów np.
waniliowych lub najlepiej: z
mascarponeW filiżance umieścić gałkę
lodów. Zalać gorącą
kawą i natychmiast podawać.Smacznego :-).


Źródło przepisu - "The perfect scoop" David Lebovitz.