ßßß Cookit - przepis na Gofry bardzo puszyste

Gofry bardzo puszyste

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam gofry, nie wiem co one mają w sobie takiego, że nie można się im oprzeć. I powiem wam, że tu wcale nie chodzi o te wszystkie dodatki - owoce, bitą śmietanę czy jakieś słodkie polewy. Same gofry, w zasadzie bez niczego to moja wielka miłość. I robię je tak raz w tygodniu, różne wersje, różne składniki, różne mąki. Na śniadanie, na wycieczkę, jako posiłek w pracy czy w szkole, na obiad, na imprezkę, na rower. Sprawdzają się zawsze i smakują każdemu. To co - kto wpada na goferka ?
Cudownego dnia wam życzę i dużo uśmiechu.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki erytrolu (lub innego cukru)
- 200 ml mleka
- 200 ml maślanki
- 300 g mąki pszennej
- 70 ml oleju kokosowego
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g odżywki białkowej (można pominąć)
Jajka miksujemy razem z erytrolem, dodajemy mleko i maślankę oraz roztopiony olej koksowy, ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i odżywkę białkową. Wszystko razem zmiksować.
Rozgrzewamy gofrownicę, łyżką nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Układamy je na kratce, aby przestygły. Podajemy same, z owocami, dżemem. Są naprawdę pyszne.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/06/gofry-bardzo-puszyste.html