Wykonanie
Styczeń to pierwszy miesiąc realizacji noworocznych postanowień, wśród których z pewnością znaczną część stanowią te, związane ze zdrowym stylem życia. Wraz z początkiem roku, wiele osób przechodzi na dietę, by wejść w nowy rok już bez zbędnych kilogramów. W artykule podpowiadamy, jakie dania warto spożywać zimą, by były smaczne i zdrowe – inne niż ciężkostrawne, świąteczne potrawy.
Postaw na warzywa
Ziemniaki i
bataty,
selery,
buraki – warzywa bulwiaste, przechowywane w chłodnych i suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy je ugotować, zmielić, wymieszać z innymi składnikami (np.
kaszą jaglaną i
cebulą) i upiec w piekarniku. Będzie to świetny pomysł nie tylko dla wszystkich, którzy chcą przejść na lekkostrawną dietę, jak i dla wegetarian. Można także sięgnąć po warzywa
kapustne, takie jak
brukselka,
jarmuż,
kapusta biała lub czerwona i przyrządzać je na różne sposoby i zgodnie z różnymi tradycjami kulinarnymi. Przykładowo, pieczona
brukselka z sosem miso i
sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry
czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi
ziemniakami i
sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich
steków.Potrawy
mięsne nie muszą być tłusteNajważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj
mięsa i przyrządzić je techniką, która wykorzystuje minimalne ilości tłuszczu. Do dań lekkostrawnych dobrze się sprawdzi
kurczak,
indyk, chuda
wołowina i
owoce morza . Najlepszą metodą obróbki termicznej, będzie w tym przypadku grillowanie, pieczenie, a także stir-fry, czyli tzw. szybkie smażenie, wykorzystywane głównie do przygotowywania potraw azjatyckich. W ten sposób
mięso zyskuje świetny smak, a potrawa nie jest tak kaloryczna, jak w przypadku smażenia na głębokim
oleju. Można więc pokusić się o przygotowanie grillowanego
kurczaka, pieczonych
filetów z indyka,
wołowinę z warzywami na parze lub gulasz typu
chilli con carne na bazie
mięsa z indyka.Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, a tym samym sprawić, by nieco rozgrzewały organizm podczas chłodnej zimowej aury, warto sięgnąć po top 5 przypraw idealnych na zimę:
Imbir – poza tym, że ma charakterystyczny, nieco cierpki smak, to ma również wiele prozdrowotnych właściwości.
Doda kapitalnego aromatu potrawie z
krewetek.
Kurkuma – świetnie nadaje się do dań z
mięsa i
ryżu,
Cynamon – najlepiej sprawdzi się do deserów (szarlotki,
ryżu z
bitą śmietaną), a także do dań przygotowanych na słodko (np. wspomnianego wyżej
chilli con carne z dodatkiem
czekolady),
Goździki – będą kapitalnym dodatkiem do szakszuki, przygotowanej na bazie
soczewicy i
pomidorów.
Anyż – pomoże wydobyć jeszcze lepszy aromat z
gotowanej wołowiny.Jeżeli poszukujesz większej
dawki inspiracji na lekkie zimowe dania, zajrzyj na: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezonowy/jesien-zima.html