ßßß Cookit - przepis na Korzenna gorąca czekolada

Korzenna gorąca czekolada

nazwa

Wykonanie

Prawdziwa, gęsta gorąca czekolada. Nie kakao, nie czekolada z proszku - czekolada z czekolady. W dodatku aromatyczna, korzenna, z laską cynamonu do mieszania zamiast łyżeczki. Idealna na taki dzień, jak dziś: zapadany, deszczowy i ponury. Do tego dobra książka albo gazeta, ulubiona muzyka, kocyk, i jesteśmy w domu :)
Składniki:
tabliczka dobrej, gorzkiej albo deserowej czekolady
200-250 ml mleka (w zależności jak gęstą czekoladę lubicie)
łyżeczka kakao
garść całych goździków
laska cynamonu
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego imbru
łyżeczka mielonego kardamonu
łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Tabliczkę czekolady połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej razem z laską cynamonu i całymi goździkami. Do płynnej masy wlać 100 ml mleka, wymieszać trzepaczką. Dodać kakao i przyprawy: mielony cynamon, imbir, kardamon i gałkę muszkatałową (można zastąpić to wszystko przyprawą do pierników). Wymieszać trzepaczką, pogotować przez 1-2 minuty, po czym wyłowić goździki i laskę cynamonu. Dolać pozostałe mleko (50 ml). Wymieszać na gładką masę, przelać do filiżanek. Podawać z laską cynamonu zamiast łyżeczki i gwiazdkami anyżu.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/korzenna-goraca-czekolada_02.html