ßßß
"Śnieżny puch" w wersji truskawkowej! To szybki i prosty serniczek na zimno z truskawkami i galaretką. Po przepis sięgnijcie, kiedy chcecie szybko przygotować sernik truskawkowy, a nie macie dużej ilości truskawek. Natomiast jeśli lubicie serniki z dodatkiem zmiksowanych świeżych truskawek bardzo polecam najlepszy na świecie "truskawkowiec":
Składniki na spód ciasta:2 opakowania ciasteczek kruchych 'petitków' (20 ciastek)Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie poukładać herbatniki, jeden przy drugim.Składniki na masę serową:750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki cukru pudru2 truskawkowe galaretki500 ml wody, gorącej250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejDwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (500 ml), odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej (powinny jednak pozostać płynne).W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder. Utrzeć do połączenia i uzyskania bardziej puszystej i słodkiej masy serowej. Wlewać płynną galaretkę, cały czas miksując. Powstanie bardzo płynna masa serowa. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia, często sprawdzając konsystencję, gęstnieje w 'mgnieniu oka'!Śmietanę kremówkę ubić. Dodać do lekko gęstniejącej masy serowej i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Powstałą masę serową (na tym etapie o konsystencji serka homogenizowanego) przelać na herbatniki, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia deseru.Składniki na wierzch ciasta:400 - 500 g truskawek1 galaretka przezroczysta np. winogronowaTruskawki odszypułkować i pokroić w plasterki. Poukładać na wierzchu stężałej masy serowej.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (300 ml), odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej (powinna jednak pozostać płynna). Zalać nią truskawki a następnie odłożyć do lodówki do stężenia.Smacznego :-).