Wykonanie
Któż z nas nie lubi bitej śmietany? Tak wiem, pewnie znajdzie się na świecie kilka, a nawet kilkanaście osób, które nie podzielają mojego zachwytu nad tą delikatną słodkością. Ja bynajmniej należę do zwolenników białego puszku. Ale dziś moja
bita śmietana przybrała troszeczkę inną barwę. Postanowiłam zrobić szybki deser przykryty
malinową bitą śmietaną. Spróbujcie. W tej wersji
bita śmietana sprawdza się równie dobrze.
Składniki:250 ml schłodzonej
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru2-3 łyżki soku z
malin (lub sok z zagotowanych i przetartych przez sito
malin)1
galaretka morelowa (lub inna) +
woda1 szklanka
truskawekmała garść
rodzynekPrzygotowanie:Przygotować
galaretkę według przepisu na opakowaniu lub zrobić własną domową
galaretkę . Gdy
galaretka stężeje na jej wierzch sypiemy
rodzynki. Na nie układamy pokrojone
truskawki. W misce ubijamy
śmietanę. Gdy zdąży już mocno zgęstnieć dodajemy
cukier puder. Jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu delikatnie wlewamy 2-3 łyżki
soku malinowego. Mieszamy na wolnych obrotach miksera. Jeśli nasz sok jest słodki można pominąć
cukier puder.
Bitą śmietanę kładziemy łyżką na wierzch każdego deseru.Szybko, prosto i smacznie.Smacznego