ßßß Cookit - przepis na Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

nazwa

Wykonanie

Rate this post
Pyszna zupa meksykańska . Nie wiem czy w Meksyku taką gotują , ale wiem że jest niebiańsko dobra . Uwielbiam te smaki . Po prostu meksyk w garnku ..kukurydza , mnóstwo czerwonej fasoli i mielone .. Pycha ! 😉 Jest to jedna z niewielu zup , którymi nie gardzą także moi chłopcy . Im przypomina nieco burrito , a nieco chilli con carne 😉 Co kto lubi , każdy odnajdzie w niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki 😉
Składniki :
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 marchew
1 duża cebula
1 łodyga selera naciowego
4 ząbki czosnku
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu
1 czerwona papryka
1 łyżeczka mielonego chilli lub mniej jeśli ma być łagodna
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka wędzonej mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry
sól do smaku
2 kostki bulionowe wołowe
3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej )
Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli 😉 ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku . Smażymy do momentu aż mięso się zrumieni . Troszkę to trwa 😉 Przekładamy do garnka , zalewamy woda , dodajemy kostki bulionowe , fasolę , marchew pokrojoną w dowolne kawałki i gotujemy około 20 minut .
Następnie dodajemy pomidory z puszki , koncentrat i podsmażoną czerwona paprykę . A także kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy . Gotujemy do momentu , aż zupa zrobi się jednolita . Około 60 minut . Serwujemy na gorąco , posypaną świeżymi listkami kolendry lub natki pietruszki 😉 Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/zupa-meksykanska