ßßß Cookit - przepis na Saďż˝atka owocowa z rumem

Sa�atka owocowa z rumem

nazwa

Wykonanie

Szybka, pyszna, lekka sałatka owocowa z równie lekkimi procentami - idealna na imprezę lub jako elegancki deser. Śmietankowo - ajerokniakowy sos podkreśla delikatność owoców. Najlepiej smakuje schłodzona. W sezonie letnim warto dodać także świeże truskawki.
1 puszka brzoskwiń - pokrojonych w kawałki
1 puszka ananasa - pokrojonego w kawałki
2 banany - obrane, pokrojone w kawałki
ok.szklanki kulek winogron (duże można przekroić na pół) - jasne i/lub ciemne
garść żurawiny suszonej lub ew. rodzynek
sos:
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń lub z ananasa (dowolnie)
4 łyżki cukru (lub mniej czy więcej - ilość do smaku)
1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśniej śmietany)
1/2 szklanki rumu
2 żółtka
Syrop podgrzewamy, by móc w nim łatwiej rozpuścić cukier. Gdy syrop wróci do temperatury pokojowej, dodajemy śmietankę i rum. Mieszając, dodajemy żółtka.
Do sosu dodajemy pokrojone owoce - zaczynamy od obranego, pokrojonego w plastry banana. Banan zawsze powinien być na początku - wymieszanie go ze śmietanką uchroni go przed ściemnieniem podczas przygotowania reszty sałatki. Po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2018/12/Salatka-owocowa-z-rumem.html