Wykonanie
Szybka, pyszna, lekka
sałatka owocowa z równie lekkimi procentami - idealna na imprezę lub jako elegancki deser.
Śmietankowo -
ajerokniakowy sos podkreśla delikatność
owoców. Najlepiej smakuje schłodzona. W sezonie letnim warto dodać także świeże
truskawki.

1 puszka
brzoskwiń - pokrojonych w kawałki1 puszka
ananasa - pokrojonego w kawałki2
banany - obrane, pokrojone w kawałkiok.szklanki kulek
winogron (duże można przekroić na pół) - jasne i/lub ciemnegarść
żurawiny suszonej lub ew.
rodzyneksos:1/2 szklanki
syropu z
brzoskwiń lub z
ananasa (dowolnie)4 łyżki
cukru (lub mniej czy więcej - ilość do smaku)1 szklanka
śmietanki UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśniej
śmietany)1/2 szklanki
rumu2
żółtkaSyrop podgrzewamy, by móc w nim łatwiej rozpuścić
cukier. Gdy
syrop wróci do temperatury pokojowej, dodajemy
śmietankę i
rum. Mieszając, dodajemy
żółtka.Do sosu dodajemy pokrojone
owoce - zaczynamy od obranego, pokrojonego w plastry
banana.
Banan zawsze powinien być na początku - wymieszanie go ze
śmietanką uchroni go przed ściemnieniem podczas przygotowania reszty sałatki. Po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.