ßßß Cookit - przepis na Owoce południowe karmelizowane na grillu

Owoce południowe karmelizowane na grillu

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
banany 2 sztuk
połówki brzoskwiń 4 sztuk
ananas 4 plastry
Winogrona według uznania
rum 50 mililitrów
likier pomarańczowy 50 mililitrów
cukier brązowy 4,5 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowych
bakalie 3 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
Wykonanie:
Umyte, osaczone rodzynki oraz posiekane bakalie skropić rumem i odstawić do napęcznienia. Masłem wysmarować gruby arkusz folii aluminiowej i posypać brązowym cukrem. Przekroić banany wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką cytrynową oraz wiórkami kokosowymi i ułożyć na folii przekrojona strona do dołu. Obok ułożyć oczyszczone, przekute wykałaczką winogrona oraz plastry ananasa (mogą być też konserwowe) i skropić likierem pomarańczowym. Połówki brzoskwiń (mogą być też konserwowe) napełnić mieszanką bakalii i rodzynek. Ułożyć przekrojona stroną na folii. Całość umieścić na ruszcie i grillować, aż cukier się z karmelizuje. Wyłożyć na talerz i podawać gorące.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grilla
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11794/Owoce-poludniowe-karmelizowane-na-grillu