Wykonanie
Czosnkowa pasta do kanapek jest propozycją dla każdego fana
czosnku, ale także dla każdego, kto jeszcze nie miał okazji skosztować tej pyszności. Czosnkowa pasta pasuje nie tylko, jako smarowidła do kanapek, lecz także może być dodatkiem do każdego rodzaju przekąski lub też regularnego posiłku. Mięsożerców ucieszy fakt, że ta pasta idealnie pasuje do każdego rodzaju
mięsa na kanapce lub zamiast
musztardy na
kiełbasie 🙂duża główka
czosnku plus dwa większe ząbki
czosnkujedna szklanka
białej fasoli lub puszka
białej fasoli konserwowejcztery łyżki
nasion słonecznikasok z jednej
cytrynyoliwaokoło 5 łyżek przegotowanej i przestudzonej
wody lub też zalewa z konserwowej
białej fasoliprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyJeżeli będziecie używać świeżej
fasoli, to oczywiście musicie ją dzień wcześniej na noc zostawić do namoczenia. Następnego dnia odlać
wodę, w której stała i ugotować w świeżej wodzie.Korzystam z
białej fasoli konserwowej, więc powyższe ominęłam.Zaczęłam od zdjęcia suchych łusek – tych luźno fruwających – z główki
czosnku a następnie ścięłam czubek całej główki
czosnku na głębokość około 0,5cm tak by były widoczne wszystkie ząbki.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.Do małego żaroodpornego naczynia (wykorzystałam kokilek) włożyłam główkę
czosnku a z wierzchu oblałam odrobiną
oliwy i następnie natarłam główkę
czosnku rozlaną
oliwą.Gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam kokilek z
czosnkiem do piekarnika i zapiekałam 30 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzałam by
czosnek się nie przypalił, – jeżeli, tak, to wyjmijcie wcześniej z piekarnika.Podgrzałam mniejszą patelnię, na której delikatnie uprażyłam
słonecznik.Upieczoną i ostudzoną główkę
czosnku obrałam z łupinek i wrzuciłam do średniej miski. Dorzuciłam
białą fasolę, (jeżeli gotowaliście
fasolę to nie wylewajcie
wody – przyda się wam później), wrzuciłam uprażony
słonecznik, dodałam
sok z cytryny i
przyprawy i przy użyciu blendera wszystko dokładnie zmiksowałam. Podczas miksowania będziecie musieli dodawać
wodę by uzyskać mniej zbitą konsystencję (dodałam 3 łyżki zalewy od
fasolki konserwowej) – zróbcie to według własnego uznania. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę
czosnek i dwie łyżki
oliwy. Wszystko dokłądnie wymieszałam i jest gotowe do konsumpcji.Smacznego!Polecam inne przepisy na pasty kanapkowe:(No Ratings Yet)Loading...