Wykonanie
Gdy tylko rozpoczyna się sezon na
młode ziemniaczki, każdy z Nas przygotowuje je na obiad a nawet jako przekąskę.
Młode ziemniaczki z
kefirem to moje ulubione dania. Przetestowałam przepis, w którym wykorzystałam nie tylko
koperek lecz także inne
zioła.Z poniżej podanych ilości przygotowałam ziemniaczki dla cztery osób.około 600kg
młodych ziemniaczków50g
masłaświeże
zioła:
natka pietruszki,
kolendra,
koperekjedna średnia
cytrynaprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności należny bardzo dokładnie umyć ziemniaczki – nie zeskrobujcie skórki.Przełóżcie ziemniaczki do garnka i zalejcie zimną
wodą. Zagotujcie i gotujcie – od momentu pokazania się bąbelków, około 12 minut.Gdy
ziemniaki będą się gotować, bardzo drobno poszatkujcie
zioła i wyciśnijcie
sok z cytryny.Następnie odcedźcie i postawcie na minutę na najmniejszym ogniu by delikatnie odparować
ziemniaki.Wyciśnijcie sok z jednej połówki
cytryny.Zdejmijcie z ognia, włóżcie
masło, wlejcie sok z połówki
cytryny i przesypcie zielone
zioła i przy użyciu łyżki delikatnie wymieszajcie, tak by
masło i
zioła równomiernie rozeszły się po ziemniaczkach.Przełóżcie do salaterki i obsypcie świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Smacznego!Polecam inne przepisy na dodatki do obiadu:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...