Wykonanie
Jaja zapiekane ze
szpinakiem to propozycja na śniadanie z
jajem. W przepisie wykorzystano mrożony rozdrobniony
szpinak – mając w lodówce świeże liście
szpinaku, rozdrobniłam je w malakserze i gotowe! Śniadanie zielono białe z
żółtym akcentem – polecam fanom jajecznych śniadań.Z poniżej podanych ilości przygotowałam śniadanie dla 4 osób: dwójki dzieci i dwóch dorosłych.6
jajek50g
masła2 łyżki
mąki (50g)dwie i pół szklanki
mleka (625ml)pół kg
mrożonego szpinaku – wykorzystałam całą paczkę świeżych liści
szpinaku, paczka miała około 240g liści100g
sera żółtegokilka gałązek świeżej
natki pietruszki lub dwie łyżki suszonej
natki pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności włożyłam
jajka do garnka, zalałam
wodą i wstawiłam by się ugotowały na twardo. W tzw. „między czasie” przygotowałam wszystkie składniki.Żaroodporne naczynie nasmarowałam
masłem i odstawiłam na bok.Liście
szpinaku włożyłam do malaksera i rozpoczęłam przygotowania do
białego sosu:W rondelku typu non-stick rozpuściłam
masło i przesiałam całą
mąkę. Przy użyciu trzepaczki dokładnie wymieszałam i stopniowo dolewałam
mleko ciągle mieszając by składniki się dokładnie wymieszały.
Biały sos często mieszałam by nie przywarł a jednocześnie całość zgęstniała. Sos przygotowywałam na średnim ogniu.Gdy sos się „gotował”, ugotowane
jajka obrałam ze skorupek i odłożyłam na bok przy przestygły.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 200˚C.
Ser żółty starłam na tarce o dużych oczkach.
Jajka pokroiłam na połówki.Do podgrzewającego się sosu dodałam
sól i
pieprz czarny. Gdy sos był gotowy – tzn. był gęsty jak na sos przystało, zdjęłam z ognia i połowę przelałam do malaksera z liśćmi
szpinaku i zmiksowałam.Na dno naczynia żaroodpornego wlałam cały zmiksowany
szpinak, na wierzch ułożyłam połówki
jajek i oblałam je resztą
białego sosu i obsypałam startym
żółtym serem.Całość wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam 15 minut – aż
ser się delikatnie zarumienił.Smacznego!Polecam inne przepisy na jajeczne śniadanie:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...