ßßß Cookit - przepis na Bułeczki preclowe

Bułeczki preclowe

nazwa

Wykonanie

Zapach i smak precelków w pysznych bułeczkach :). Wystarczy, że zamiast precli uformujecie bułki. Szybciej i prościej. Ta sama chrupiąca i lekko solona skórka i mięciutkie wnętrze. Polecam na weekendowe śniadanie dla fanów precli i paluszków :).
Składniki na 12 sztuk:
1,5 szklanki letniej wody (1 szklanka = 250 ml)
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
550 - 580 g mąki pszennej
30 g masła, roztopionego
Do gotowania:
2 litry wody
5 łyżek sody oczyszczonej
Dodatkowo:
20 g masła, roztopionego
Do posypania
sól morska (lub mak)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
W garnku zagotować wodę z sodą.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części, około 75 g każda, uformować z nich bułeczki.
Po skończeniu formowania bułek, nie czekając na wyrośnięcie, zacząć je gotować, zaczynając od bułki uformowanej najwcześniej. W tym celu delikatnie kłaść bułki (każdą następną po wyjęciu poprzedniej) na wrzącą wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć dużą łyżką cedzakową, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, w odległościach od siebie. W ten sposób ugotować wszystkie bułeczki.
Bułki ponacinać ostrym nożem i posmarować dodatkowym roztopionym masłem. Oprószyć solą morską. Nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale natychmiast włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220ºC przez około 15 minut do złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Sally's Baking Addiction.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-preclowe