Wykonanie

Zapach i smak
precelków w pysznych bułeczkach :). Wystarczy, że zamiast precli uformujecie
bułki. Szybciej i prościej. Ta sama chrupiąca i lekko solona skórka i mięciutkie wnętrze. Polecam na weekendowe śniadanie dla fanów precli i paluszków :).Składniki na 12 sztuk:1,5 szklanki letniej
wody (1 szklanka = 250 ml)1 łyżka
brązowego cukru1 łyżeczka
soli7 g suchych
drożdży lub 14 g
drożdży świeżych550 - 580 g
mąki pszennej30 g
masła, roztopionegoDo gotowania:2 litry
wody5 łyżek
sody oczyszczonejDodatkowo:20 g
masła, roztopionegoDo posypania
sól morska (lub
mak)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W garnku zagotować
wodę z
sodą.Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części, około 75 g każda, uformować z nich bułeczki.Po skończeniu formowania
bułek, nie czekając na wyrośnięcie, zacząć je gotować, zaczynając od
bułki uformowanej najwcześniej. W tym celu delikatnie kłaść
bułki (każdą następną po wyjęciu poprzedniej) na wrzącą
wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć dużą łyżką cedzakową, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, w odległościach od siebie. W ten sposób ugotować wszystkie bułeczki.
Bułki ponacinać
ostrym nożem i posmarować dodatkowym roztopionym
masłem. Oprószyć
solą morską. Nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale natychmiast włożyć do rozgrzanego piekarnika.Piec w piekarniku rozgrzanym do 220ºC przez około 15 minut do złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).


Źródło przepisu - Sally's Baking Addiction.