Wykonanie
Dzień dobry kochani,jet 5;41 ;-) ,
kawa zrobiona do połowy wypita, i zabieram się za uzupełnianie wpisów. Pewno wielu z Was odwiedziło
Kraków, i spróbowało tam naszych pysznych
obwarzanków.Moje ulubione to to z
solą i
serem. Uwielbiam je kiedy są jeszcze lekko ciepłe.Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.. W waszej kuchni też możecie je przygotować, a do posypania użyć swoich ulubionych dodatków,
maku,
sezamu,
kminku,
sera, albo
cukru. Zainspirował mnie przepis Dorotus z moich wypieków. Same składniki i proporcje lekko zmodyfikowałam, ale technikę pieczenia (niezawodną) zapożyczyłam od autorki bloga. Z podanych proporcji wyszło mi 10
obwarzanków.

1 szklanki letniej
wody0,5 szklanki letniego
mlek1 łyżka
cukru2,5 łyżeczki
soli7 g suchych
drożdży4 szklanki
mąki pszennej ( może być potrzebne ciut więcej)56 g
masła, roztopionegoPonadto:2 litry
wody5 łyżek
sody oczyszczonejdo posypania:
sól morska,
mak,
sezam,
starty ser,
cukierżółtko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowania precli przed pieczeniem
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami, dodać
sól,
cukier, następnie
wodę i stopione
masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W szerokim garnku zagotować
wodę z
sodą.Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części, około 14 Z każdej części uformować wałeczek o długości 60 cm. Uformować na kształt precla (tutaj instrukcja), odłożyć na blaszkę oprószoną
mąką . Abu przygotować
obwarzanka utulacie dwa wałeczki o długości ok 40 cm i splećcie je razem jak warkocz, a następnie złóżcie w kółko.Po skończeniu formowania
precelków, nie czekając na wyrośnięcie, zacząć je gotować, zaczynając od
precelka uformowanego najwcześniej. W tym celu delikatnie kłaść
precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą
wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć dużą łyżką cedzakową, ułożyć z powrotem na blaszce. W ten sposób ugotować wszystkie
precelki.Precle posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
wodą, posypać dodatkami.Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.
