ßßß Cookit - przepis na domowa chałka

domowa chałka

nazwa

Wykonanie

15 g drożdży
200 ml ciepłej wody
50 g brązowego cukru
pół łyżeczki soli
pół kg mąki pszennej
2 jajka
50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
do miski włożyć drożdże, zalać wodą, wymieszać, po 5 minutach dodać cukier, sól oraz stopniowo 400 g mąki, dobrze wyrobić ciasto,
dodać jajka i roztopione, ostudzone masło, wyrabiać, dodając pozostałą mąkę,
wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (w ciągu tego czasu 2 razy odgazować wbijając pięść),
podzielić ciasto na 4 części, uformować wałki a następnie chałkę, odstawić na 30 minut,
przed upieczeniem posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, posypać sezamem (makiem, kruszonką),
nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec 30 minut.
ostudzić podać z powidłami.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/08/domowa-chaka.html