Wykonanie
15 g
drożdży200 ml ciepłej
wody50 g
brązowego cukrupół łyżeczki
solipół kg
mąki pszennej2
jajka50 g rozpuszczonego i ostudzonego
masłado miski włożyć
drożdże, zalać
wodą, wymieszać, po 5 minutach dodać
cukier,
sól oraz stopniowo 400 g
mąki, dobrze wyrobić ciasto,dodać
jajka i roztopione, ostudzone
masło, wyrabiać, dodając pozostałą
mąkę,wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (w ciągu tego czasu 2
razy odgazować wbijając pięść),podzielić ciasto na 4 części, uformować wałki a następnie
chałkę, odstawić na 30 minut,przed upieczeniem posmarować ciasto rozmąconym
jajkiem, posypać
sezamem (
makiem, kruszonką),nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec 30 minut.ostudzić podać z powidłami.