Wykonanie
Przez Marzena 16 listopada 2018Przepis wyjątkowo prosty, ale możemy go urozmaicić dodając
orzechy włoskie i
żurawinę. Idealnie nadaje się na jesienne wieczory do
herbatki.Składniki
mąka pszenna, biała - 1 3/4 szklankiugotowana
dynia, zmielona lub z puszki - 1 szklanka
woda lub
mleko roślinne - 1/2 szklanki
olej - 1/2 szklanki
brązowy cukier - 1/2 szklanki
siemnie lniane - złote (zmielone) - 2 łyżki
soda do pieczenia - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia, bez aluminium - 1 łyżeczka
cynamon lub
kardamon - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczkiInstrukcjeZasada zrobienia ciasta jest bardzo prosta. Suche składniki mieszamy razem w misce, natomiast
cukier i
dynię wraz z resztą mokrych składników miksujemy w blenderze.Łączymy suche i mokre składniki delikatnie mieszając. Wylewamy na blachę wcześniej posmarowaną
olejem i
mąką.Pieczemy w piekarniku ok. 45 min w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu studzimy ok. 15 min i dopiero wtedy wyciągamy ciasto z blachy.