Wykonanie
Choć sezon
dyniowy się powoli kończy to wciąż jest jeszcze szansa go wykorzystać i przyrządzić z dyni pyszny piernik. Do jego przyrządzenia konieczne będzie wcześniejsze przygotowanie puree z dyni. W tym celu
dynię należy pokroić na duże kawałki i razem ze skórą wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Taką upieczoną
dynię należy następnie zblendować na gładka masę. Jeśli zostanie nam trochę puree można je przełożyć do słoiczków, które następnie należy zapasteryzować i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Takie puree z dyni może być nie tylko podstawą do ciast ale również może stanowić dodatek do różnych dań obiadowych, o których na tym blogu na pewno jeszcze napiszę, natomiast zapasteryzowane w słoiczkach na pewno nada się do przygotowania świątecznego piernika.
Składniki:1 szklanka puree z dyni,1 i 1/2 szklanka
maki pszennej,1/2 szklanka
żytniej mąki razowej typ 2000,1/3 szklanki
brązowego cukru lub szklanki
miodu,1/3 szklanki
oleju roślinnego,1/3 szklanki
mleka,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu,1/4 łyżeczki
imbiru,1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej,szczypta
kardamonu,szczypta
soli,3
goździki,20g
migdałów w płatkach,20g pestek dyni,słoiczek niesłodzonych
powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)Przygotowanie:W małej misce dokładnie wymieszać puree z dyni z
mlekiem i
olejem.
Goździki utrzeć w moździerzu W dużej misce wymieszać razem
mąki,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia i
przyprawy.Obie masy połączyć i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej masy.Połowę
migdałów i pestek z dyni uprażyć i dodać do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch wysypać pozostałe
migdały i
pestki dyni.Piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. W razie potrzeby pozostawić w piekarniku na kilka minut.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z foremki i delikatnie przekroić na dwie części. Spód wysmarować powidłami i złączyć oba kawałki.Smacznego:)