Wykonanie
Ciasto z musem
dyniowym - ciężkie i wilgotne. Bardzo smaczne, choć wydaje się takie zwykłe. Powinno udać się nawet tym, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia.
Serio. Jeśli chcemy by
orzechy były miękkie, a nie chrupiące, trzeba użyć świeżo łuskanych, które w sezonie są jeszcze przyjemnie miękkie.Właśnie połknęłam
dyniowego bakcyla. Nie sądziłam, że ciasta z
dynią mogą być takie dobre :) A to jest jeszcze w połowie pełnoziarniste! Jest na bazie jednej z najzdrowszych mąk - orkiszowych. Przepis z bloga Jadłonomia, ze zmianami.Jest ciasto z
dynią, było ciasto z
cukinią, czeka mnie jeszcze chyba tylko z
burakiem...Składniki: na niedużą keksówkę[użyłam o szer. 8cm , dł. 26 , 5 cm i wys. 8 cm, ale może być znacznie mniejsza]Suche składniki:1 szklanka (250 ml)
mąki orkiszowej razowej typ 2000 albo pszennej razowej3/4 szklanki
mąki pszennej np. tortowej3/4 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka (5 ml)
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki świeżo zmielonej
gałki muszkotołowej3 całe
goździki1 ziarenko
ziela angielskiegoszczypta
soliMokre składniki:1 szklanka puree z dyni*1/2 szklanki delikatnego
oleju roślinnego np. rzepakowego1/3 szklanki
mlekaoraz: 80 g
orzechów laskowych (najlepiej świeżo łuskanych) i 1-2 łyżki płynnego
miodu* jak zrobić puree z dyni ? Na szklankę puree potrzeba około pół dyni hokkaido (ale może być też każdy inny gatunek), upieczonej w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni - w skorupie, bez pestek, pokrojonej na kilka mniejszych kawałków. Następnie bez trudu wykłada się miąższ ze skorupy i miksuje blenderem na gładkie puree. Puree można przechowywać do kilku dni w lodówce, ale można też zapasteryzować w słoikach i użyć później do wypieków, w tym także
chlebowych. Do ciasta używamy całkowicie wystudzonego puree.Wykonanie:
Goździki i
ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub zemleć w młynku (ja zmieliłam w młynku do
kawy z dodatkiem
mąki pszennej - bo samych przypraw byłoby za mało ilościowo). W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi
przyprawami.Mokre składniki dokładnie wymieszać w drugiej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta - mieszać krótko, tylko do połączenia się składników . Na sam koniec dodać większość posiekanych
orzechów - około 1/3 zostawić do posypania ciasta.Delikatnie wmieszać
orzechy, przelać ciasto do niedużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi
orzechami.Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 40 - 60 minut (mnie to zajęło ok. 60 min), aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.Gotowe ciasto polać wyjąć na blat i delikatnie polać płynnym
miodem. Ostudzić.Ciasto można zamrozić.