ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto z musem dyniowym - ciężkie i wilgotne. Bardzo smaczne, choć wydaje się takie zwykłe. Powinno udać się nawet tym, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia. Serio. Jeśli chcemy by orzechy były miękkie, a nie chrupiące, trzeba użyć świeżo łuskanych, które w sezonie są jeszcze przyjemnie miękkie.
Właśnie połknęłam dyniowego bakcyla. Nie sądziłam, że ciasta z dynią mogą być takie dobre :) A to jest jeszcze w połowie pełnoziarniste! Jest na bazie jednej z najzdrowszych mąk - orkiszowych. Przepis z bloga Jadłonomia, ze zmianami.
Jest ciasto z dynią, było ciasto z cukinią, czeka mnie jeszcze chyba tylko z burakiem...
Składniki: na niedużą keksówkę
[użyłam o szer. 8cm , dł. 26 , 5 cm i wys. 8 cm, ale może być znacznie mniejsza]
Suche składniki:
1 szklanka (250 ml) mąki orkiszowej razowej typ 2000 albo pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkotołowej
3 całe goździki
1 ziarenko ziela angielskiego
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szklanka puree z dyni*
1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego np. rzepakowego
1/3 szklanki mleka
oraz: 80 g orzechów laskowych (najlepiej świeżo łuskanych) i 1-2 łyżki płynnego miodu
* jak zrobić puree z dyni ? Na szklankę puree potrzeba około pół dyni hokkaido (ale może być też każdy inny gatunek), upieczonej w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni - w skorupie, bez pestek, pokrojonej na kilka mniejszych kawałków. Następnie bez trudu wykłada się miąższ ze skorupy i miksuje blenderem na gładkie puree. Puree można przechowywać do kilku dni w lodówce, ale można też zapasteryzować w słoikach i użyć później do wypieków, w tym także chlebowych. Do ciasta używamy całkowicie wystudzonego puree.
Wykonanie:
Goździki i ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub zemleć w młynku (ja zmieliłam w młynku do kawy z dodatkiem mąki pszennej - bo samych przypraw byłoby za mało ilościowo). W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami.
Mokre składniki dokładnie wymieszać w drugiej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta - mieszać krótko, tylko do połączenia się składników . Na sam koniec dodać większość posiekanych orzechów - około 1/3 zostawić do posypania ciasta.
Delikatnie wmieszać orzechy, przelać ciasto do niedużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi orzechami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 40 - 60 minut (mnie to zajęło ok. 60 min), aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Gotowe ciasto polać wyjąć na blat i delikatnie polać płynnym miodem. Ostudzić.
Ciasto można zamrozić.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2013/10/ciasto-dyniowe.html