ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe z nutellą

Ciasto dyniowe z nutellą

nazwa

Wykonanie

sobota, 20 Październik 2012, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »
Ciasto dyniowe z nutellą
Obłędne! Mocno wilgotne z rozpływającą się nutellą. Przepis zaczerpnięty z pięknego bloga Kuchnia pełna smaków . Ciasto przygotowuje się podobnie jak najprostsze muffinki – w jednej misce suche składniki w drugiej mokre a potem mieszamy jedne z drugimi. Ciasto upiekłam w dwóch małych foremkach keksowych. Na wierzch jednego położyłam 4 solidne łyżeczki nutelli a następnie delikatnie wmieszałam ją w ciasto. Drugie posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Nie wiem, które lepsze
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1 szklanka purée z dyni
2 jajka
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
4 lub 8 łyżeczek Nutelli
Purée z dyni: dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka podlewając odrobiną wody. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy na gładkie purée. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej cukier, cukier z prawdziwą wanilią, olej, wodę, purée z dyni i jajka.
Mieszamy delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do dwóch małych lub jednej dużej natłuszczonej foremki keksowej. Na wierzch kładziemy odpowiednio 4 lub 8 łyżeczek nutelli i łyżką, okrężnymi ruchami mieszamy ją z ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy w formie.
Polecam! Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ciasto-dyniowe-z-nutella