Wykonanie
sobota, 20 Październik 2012, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »Ciasto
dyniowe z nutelląObłędne! Mocno wilgotne z rozpływającą się nutellą. Przepis zaczerpnięty z pięknego bloga Kuchnia pełna smaków . Ciasto przygotowuje się podobnie jak najprostsze muffinki – w jednej misce suche składniki w drugiej mokre a
potem mieszamy jedne z drugimi. Ciasto upiekłam w dwóch małych foremkach keksowych. Na wierzch jednego położyłam 4 solidne łyżeczki nutelli a następnie delikatnie wmieszałam ją w ciasto. Drugie posypałam kandyzowaną
skórką pomarańczową. Nie wiem, które lepszeSkładniki:1 3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonu1 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1/3 szklanki
wody1 szklanka purée z dyni2
jajkaopakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią4 lub 8 łyżeczek NutelliPurée z dyni:
dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka podlewając odrobiną
wody. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy na gładkie purée. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.W jednej misce mieszamy
mąkę,
sodę,
sól,
cynamon i
gałkę muszkatołową. W drugiej
cukier,
cukier z prawdziwą
wanilią,
olej,
wodę, purée z dyni i
jajka.Mieszamy delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do dwóch małych lub jednej dużej natłuszczonej foremki keksowej. Na wierzch kładziemy odpowiednio 4 lub 8 łyżeczek nutelli i łyżką, okrężnymi ruchami mieszamy ją z
ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy w formie.
Polecam! Smacznego