Wykonanie
blue_megi Delikatne ciasto i kremowy farsz z
cheddarem Print ThisServes: 24 Prep
Time: 30 minut Cooking
Time: 90 minut 90 minutRating: 5 . 0 /5( 1 voted )Ingredients2 szklanki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
soli1 rozbełtane
jajko0,5 szklanki kwaśnej
śmietany4 łyżki miękkiego
masłafarsz:1 szklanka purée z
ziemniaków1 szklanka startego na małych oczkach tarki
ostrego cheddaraInstructionsCiasto:
Mąkę mieszamy z
solą. Dodajemy rozbełtane
jajko,
śmietanę i miękkie
masło. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie być klejące. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.Farsz: Purée ziemniaczane mieszamy z
serem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Po godzinie ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na porcje i wałkujemy bardzo cienko (im cieńsze, tym lepsze).Foremką lub szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy przygotowany wcześniej farsz i sklejamy brzegi.Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, następnie na patelnię, gdzie przesmażamy je na
maśle z drobno posiekaną
szalotką. Smażymy, aż będą chrupiące i rumiane.NotesPodajemy z kwaśną
śmietaną i przyozdobione
natką pietruszki.