Wykonanie
Chicken burgery, czyli burgery z
mięsem z kurczaka … świetny sposób na wykorzystanie resztek pieczeni z poprzedniego dnia, a zarazem pomysł na pyszny i szybki obiad lub kolację. Polecam!
Składniki:6 ulubionych
bułek2 upieczone
piersi z kurczaka ( ja zużyłam
mięso z
piersi z kurczaka, które zostało z niedzielnego obiadu, zobacz przepis na perfekcyjnie upieczonego
kurczaka)2-3 garście
rukoliSkładniki na prosty
sos majonezowo-
musztardowy2 łyżki
majonezu1 łyżka
musztardySkładniki na prosty
sos majonezowo-
ketchupowy2 łyżki
majonezu2-3 łyżki
ketchupuWykonanie:Przygotowanie sosy:Potrzebne nam będą dwie miseczki. Do jednej przekładamy
majonez i
musztardę, do drugiej
majonez i
ketchup. Zawartość każdej miseczki dokładnie mieszamy. Odstawiamy.Jeżeli używacie resztek
mięsa z poprzedniego obiadu wystarczy je tylko podgrzać. Jeżeli pieczenie
mięso należy je umyć, osuszyć przyprawić
solą pieprzem,
czerwoną papryka i zgrillować na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor.
Bułki przekrawamy na pół, układamy na grillu i podpiekamy do czasu aż się ładnie zarumienią.Składamy burgery. Podpieczone
bułki smarujemy ulubionym sosem, rozkładamy
rukolę, układamy gorące
mięso i przykrywamy drugą częścią
bułki. Podajemy.Smacznego!