Wykonanie
Sałatka z
pieczarkami marynowanymi sprawdzi się doskonale na przyjęciach, domówkach czy grillach.
Pieczarki w towarzystwie
kukurydzy,
szczypiorku oraz
jajek smakują wyśmienicie. Dodałam także do sałatki
kiełki fasoli mung, jednak jeżeli jej nie znajdziecie w sklepie,
dajcie zamiennie
selera z zalewy, jest podobny w smaku.
Sałatkę z
pieczarkami marynowanymi doprawiłam
solą,
pieprzem i
majonezem – jeżeli wolicie wersję light, zamieńcie
majonez na
jogurt grecki czy
jogurt naturalny. Wydaje mi się, że ta
sałatka smakowałaby także wyśmienicie z
kurczakiem, także zachęcam Was do zrobienie też takiej
mięsnej wersji. Smacznego!Zobacz też:
Sałatka z
jajek,
pora i
kukurydzySałatka z
czerwoną fasolą,
kukurydzą i
seleremSałatka jarzynowa z warzyw z rosołuPorcji: 5-10 Czas gotowania: 20 minutSkładnikisłoik marynowanych
pieczareksłoik
kiełków fasoli mung lub
selera z zalewypuszka
kukurydzy (ja użyłam z dodatkiem
chili)6
jajekgarść
szczypiorku2 łyżki
majonezusól i
pieprz do smakuPrzepis1
Jajka gotujemy na twardo.
Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki.2
Kiełki i
kukurydzę również odsączamy z zalewy.
Szczypiorek siekamy drobno.3
Jajka na twardo obieramy, kroimy w kostkę oraz łączymy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy
majonezem,
solą oraz
pieprzem.PoradyPamiętajcie, aby dokładnie odsączyć warzywa z zalewy, aby
sałatka nie puściła
wody.