Wykonanie
Pizzerinki czyli mini pizze to efektowna i smaczna przekąska dla wszystkich osób, które lubią fast foody 🙂 Przygotowanie ich zajmuje około 2 godzin, ponieważ sami musimy przygotować ciasto, ale efekty to wynagradzają. To jest podobnie, jak z tymi mini hamburgerami – należy włożyć w nie sporo pracy, ale smak i wygląd nam to wynagrodzi. Pizzerinki możecie przyrządzić na imprezę, wycieczkę, obiad czy kolację. Zróbcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami 🙂 Ja użyłam do przygotowania
pieczarek,
cebulki,
sera oraz
szynki. Według mnie te mini pizze nie potrzebują dodatkowo do jedzenia żadnego sosu czy
ketchupu, ponieważ sam “podkład”
pomidorowy jest bardzo intensywny w smaku, jednak to Wam pozostawiam tę decyzję.Zobacz też:
Bagietki nadziewane
kurczakiem i
seremŚniadaniowe muffinki jajeczne
Tarta z
łososiem według Michela Moran
Tarta z
boczkiem i
cebuląPorcji: 6-8 Czas gotowania: 2 godzinySkładnikiCiasto:150 ml
wody20 g świeżych
drożdżypłaska łyżeczka
cukru300 g
mąki4 łyżki
olejuszczypta
soliSos pomidorowy na ciasto:100 g
koncentratu pomidorowego3 łyżki
olejułyżeczka
ziół prowansalskich2 ząbki
czosnkuszczypta
soli i
pieprzuDodatki:200 g
pieczarek + łyżka
masłakilka plasterków
szynkimała
cebula300 g
startego sera żółtego lub
mozzarellaPrzepis1Do 150ml
wody dodajemy pokruszone
drożdże oraz łyżeczkę
cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy
mąkę, dolewamy
wodę z
drożdżami i
cukrem, szczyptę
soli oraz
olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto, do połączenia składników. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.2W międzyczasie przygotowujemy sos na ciasto. Koncentrat mieszamy z
olejem,
ziołami,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz
solą i
pieprzem. Dokładnie łączymy składniki.3
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na
maśle do momentu, aż wyparuje z nich
woda.
Ser ścieramy na tarce.
Szynkę kroimy w mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w plasterki.4Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6-8 części, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy
mieć pizzerinki. Każdy kawałek ciasta podsypujemy
mąką i rozwałkowujemy.5Każdy smarujemy naszym
sosem pomidorowym oraz nakładamy składniki. Pieczemy 10 minut w piekarniku nastawionym na 220 stopni.