Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych oraz najłatwiejszych sosów sałatkowych. Nadaje on sałatkom wyrazistości swoim winnym smakiem. Ten sos możecie przygotować zarówno na bazie oliwy z oliwek jak i oleju rzepakowego – ja osobiście wolę olej rzepakowy, ponieważ oliwa ma jednak w sobie nieco goryczy. Również zamiennie możemy stosować ocet winny i sok z cytryny. Do klasycznego sosu winegret nie zawsze używa się musztardy, jednak według mnie dzięki niej, sos nabiera ciekawej struktury, dlatego też, takie przygotowanie rekomenduję.Zobacz też:Szaszłyki caprese – idealne na grillaSałatka z pieczarkami marynowanymiSałatka z jajek, pora i kukurydzyPrzepis na sos winegretSkładniki2 łyżki octu winnego6 łyżek oleju rzepakowegołyżeczka musztardyszczypta solidwie szczypty pieprzuPrzepis1Sos winegret najlepiej przygotowywać w niewielkim słoiczku. Należy połączyć wszystkie składniki, zakręcić słoik i mocno nim potrząsnąć, do wymieszania się składników.2W zależności od upodobań można dodać większą ilość pieprzu czy musztardy, a także dodać do niego ziół.